Cena rekonštrukcie Reduty sa zvyšuje

Rekonštrukčné a reštaurátorské práce bratislavského sídla Slovenskej filharmónie budú stáť o 5 308 164 eur bez DPH viac. Rozhodlo o tom vlani v decembri Ministerstvo kultúry (MK) SR na základe verejného obstarávania bez výzvy na súťaž. Ponuku ako jediní doručili súčasní stavebníci rekonštrukcie Reduty – spoločnosti ViOn, a.s. Zlaté Moravce (líder skupiny dodávateľov) a Villard – združenie pre reštaurovanie a obnovu pamiatok, v.o.s. Bratislava.

Zákazka zahŕňa stavebné práce, ktoré neboli v pôvodnom pláne a ich potreba vznikla po začatí stavby na základe nepredvídateľných okolností. Podľa informácií zverejnených Úradom pre verejné obstarávanie ide najmä o: zmeny súvisiace so stavebno-technickým riešením budovy, zmeny súvisiace so statikou budovy, so spôsobom odstránenia zemnej vlhkosti, so spôsobom a rozsahom reštaurátorských prác v interiéroch a exteriéroch Reduty a o zmeny noriem, predpisov a technológií. Ako agentúru SITA informovalo ministerstvo kultúry, po zvýšení by tak cena rekonštrukčných, stavebných a reštaurátorských prác v Redute mala dosiahnuť 23 432 043,32 € bez DPH (27 884 131,56 eur s DPH).


Rekonštrukcia Reduty sa má ukončiť do konca tohto roka. Slovenská filharmónia koncom januára 2010 informovala, že rekonštrukčné práce v Redute, ktoré sa začali 1. decembra 2009, idú podľa plánu a bez prekvapení. Výraznú časť sumy určenej na reštaurátorské práce – 2,24 mil. € tvorí grant z Finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu SR. Z nórskych grantov ide 85 percent a zvyšok zo štátneho rozpočtu. Reštaurátorské práce, ktoré zahŕňajú napríklad opravy okien a repliku historického výťahu, majú byť skončené do konca apríla 2011. Podľa filharmónie výška nákladov vyplýva z toho, že ide o veľkú a náročnú stavbu na objekte, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Objem budovy je približne 75-tisíc metrov kubických, čo je približne 357 priemerných bytov v Petržalke alebo 125 rodinných domov.


Projekt rieši komplexnú modernizáciu a výmenu infraštruktúry. Súčasťou rekonštrukcie sú opravy stavebných porúch objektu, úpravy priestorov do pôvodného stavu, výmena a doplnenie častí stavby, ktoré sú už po životnosti ako izolácie proti zemnej vlhkosti či rozvody. Zrekonštruuje sa plyn, kúrenie, vzduchotechnika, elektrické rozvody, vodovodná a kanalizačná prípojka. Filharmónia dostane novú javiskovú a svetelnú techniku, videotechniku a audiotechniku. V interiéroch i exteriéroch zrekonštruujú všetky pamiatkové prvky – štukatúru , drevené a kovové výrobky. Vybudujú osobno-nákladný výťah, ktorý spojí všetky podlažia budovy, aj bočný bezbariérový vstup pre telesne postihnutých. Na prepravu imobilných osôb v budove bude slúžiť výťah. Odkryjú sa zasypané suterény a vyhĺbi sa priestor pod nádvorím, kde majú vzniknúť technické, skladové priestory a skúšobná sála orchestra. Priestor nad nádvorím sa má presklením zastrešiť, čím vznikne letná scéna. V parteri krídla z Palackého ulice by malo byť informačné centrum Slovenskej filharmónie s predajom vstupeniek a libressom. Využijú sa priestory podkrovia, kde pribudnú dve podlažia určené pre administratívu. Nad organom sa vybuduje priestor pre nahrávacie štúdio a nad Malou sálou skúšobňa pre menšie komorné telesá. Pribudne aj nová réžia s najmodernejšou nahrávacou technikou, šatne a otvoria sa aj pôvodné palácové priestory, čo dovolí usporadúvanie rôznych spoločenských akcií. Budova dostane aj nový organ za 1,4 milióna eur.


Od septembra 2009 sa Slovenská filharmónia presťahovala do náhradných priestorov. Publiku prináša koncerty v Historickej budove SND, v Koncertnej sieni Dvorana Vysokej školy múzických umení, vo Vodných kasárňach Slovenskej národnej galérie a v ďalších priestoroch.


Budova Reduty je kultúrnou pamiatkou a verejnosti slúžila od roku 1919 bez zásadnej rekonštrukcie. Ministerstvo kultúry SR vyhlásilo v novembri 2008 súťaž na jej rekonštrukciu. Išlo v poradí o štvrtú súťaž na obnovu sídla filharmónie. O rekonštrukcii Reduty uvažoval rezort kultúry od roku 1996. Prvé práce sa v Redute urobili v roku 2003.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rekonštrukcia a riešenie havarijného stavu SNG sa odkladá

Kríza zasiahla aj do plánovanej rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie (SNG). Riešenie havarijného stavu Premostenia Vodných kasární – sídla SNG na bratislavskom dunajskom nábreží sa posúva o ďalší rok. Pre agentúru SITA to potvrdilo Ministerstvo kultúry (MK) SR aj SNG. “Rekonštrukcia SNG bola pozastavená, Ministerstvo financií SR viazalo rezortu kultúry rozpočet na rok 2009 v marci tohto roka v rámci protikrízových opatrení. Pozastavuje sa do konca tohto roka,” uvádza sa v stanovisku MK SR. Ako informovala Petra Fejdi z tlačového referátu MK SR, k rekonštrukcii galérie sa na september pripravuje vyhlásenie verejného obstarávania. “Rekonštrukcia sa začne ihneď po ukončení verejného obstarávania, predpokladáme, že začiatkom roka 2010,” dodala. Slovenská národná galéria čaká na rekonštrukciu niekoľko rokov. Má k nej vypracovanú kompletnú projektovú dokumentáciu.