Cena A. Güntherovej-Mayerovej pre historičku E. Križanovú

Prvou laureátkou Ceny Alžbety Güntherovej-Mayerovej sa stala historička umenia Eva Križanová. Ocenenie, ktoré nesie meno spoluzakladateľky slovenskej umenovedy, začal v tomto roku udeľovať Pamiatkový úrad SR za celoživotné dielo a mimoriadny prínos v oblasti ochrany pamiatkového fondu Slovenska. Mená ďalších držiteľov sa dozvie verejnosť vždy pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel, teda 18. apríla. Ako agentúru SITA informovala Mária Riháková z Pamiatkového úradu SR, Cenu Alžbety Güntherovej-Mayerovej Eve Križanovej v Červenom Kláštore slávnostne odovzdala generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR Katarína Kosová.

Eva Križanová pracovala v Slovenskom pamiatkovom ústave takmer štyridsať rokov. Symbolické je, že jedným z jej pedagógov bola práve Alžbeta Güntherová-Mayerová. Počas svojej kariéry pracovala na výskumoch významných pamiatok a pamiatkových celkov po celom Slovensku, venovala sa najmä umelecko-historickému vývoju hradov, kaštieľov a zámkov. Svoje poznatky publikovala v knihách Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, Stručné dejiny architektúry na Slovensku a v monografiách Bytča, Holíč, Topoľčianky, Strážky, Oravský hrad a Komárno.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ocenili zakladateľov pamiatkových úradov

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel udelili v sobotu 24. apríla 2010 v Červenom Kláštore v Kežmarskom okrese cenu Pamiatkového úradu SR za celoživotné dielo a mimoriadny prínos v oblasti ochrany pamiatkového fondu Slovenskej republiky – Cenu Alžbety Güntherovej-Mayerovej 2010. Laureátmi tohto najvyššieho ocenenia za pamiatkovú ochranu sa stali: Stanislav Dúbravec, Alojz Jursa a František Markuš in memoriam. Ocenení stáli pred 50 rokmi pri zrode dnešných krajských pamiatkových úradov v Banskej Bystrici, Bratislave a v Prešove. Ceny odovzdala generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR Katarína Kosová. Agentúru SITA o tom informovala Mária Riháková z Pamiatkového úradu Bratislava, redakcie Pamiatky a múzeá.