Časy monarchie ožili v sobotu v kaštieli Betliar

Obrázok k článku

Život ako za čias rakúsko-uhorskej monarchie priblížil sobotňajší program Slovenského národného múzea (SNM), Múzea Betliar. Podujatia v Múzeu Andrássyovcov v kaštieli Betliar odštartovali od 13:00 do 16:00 tvorivé dielne pre deti na tému portrét kráľovnej Alžbety. Dielne sa začínali každú celú hodinu a boli spojené s prehliadkou výstavy Jej Veličenstvo kráľovná. Od 19:00 do 21:00 sa konala večerná prehliadka kaštieľa v dobových kostýmoch dvorných dám kráľovnej Alžbety. Agentúru SITA o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM – Múzeum Betliar Judita Krajčiová.

 

Múzeum Betliar ako prvé na Slovensku predstavuje život a osud legendárnej rakúskej cisárovnej Alžbety – Sissi. Na výstave Jej Veličenstvo kráľovná – Kráľovná Alžbeta v našich dejinách a predstavách sa dá až do konca septembra vidieť množstvo unikátnych predmetov spojených so životom samotnej Sissi. Mnohé doteraz neboli nikdy vystavené a bežne neopúšťajú svoje domovské expozície a depozity. Pochádzajú zo zbierok slovenských, maďarských a rakúskych múzeí a kultúrnych inštitúcii. Návštevníci môžu v betliarskom kaštieli obdivovať výtvarné diela viažuce sa k Sissi, ale aj jej osobné predmety, ako sú vejáre, topánky, prsteň s briliantmi, ktorý venovala bardejovskej farnosti, či mohutné trónne kreslo vyrobené pre Františka Jozefa I., na ktorom sedel aj pápež Ján Pavol II. Medzi exponátmi určite zaujmú pravé plesové šaty filmovej kráľovnej Sissi – Romy Schneider. K výstave múzeum pripravilo sériu programov. Po uplynulej sobote sa najbližšie 18. júla uskutoční Piknik v parku pri kaštieli a 25. júla je v pláne Popoludnie a večer v Múzeu Andrássyovcov v kaštieli Betliar.

 

SNM – Múzeum Betliar sídli v administratívnej budove pri kaštieli Andrássyovcov v rozľahlom historickom parku v Betliari v okrese Rožňava. Prehliadky kaštieľa Betliar sa konajú až do septembra, denne okrem pondelka o 9:30, 11:00, 12:30, 14:00, 15:30, 16:30 a 17:30. Priľahlý historický park je do 31. októbra otvorený od 7:00 do 21:00. Vstupy do Mauzólea Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí sú v letnej sezóne, až do konca augusta denne o 8:30, 9:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30 a 17:30. Po ničivom požiari v marci 2012 sa hrad Krásna Hôrka stále rekonštruuje a ministerstvo kultúry predpokladá, že celý hrad by mohol byť opäť prístupný o dva až tri roky.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články