Čachtický hrad bude zatvorený zrejme ešte rok

Čachtické hradné múry za železnou oponou, foto: Kamil Nováčik

Čachtický hrad ostane pre turistov zatvorený pravdepodobne do leta 2014. Národnú kultúrnu pamiatku obec rekonštruuje od júna minulého roka, z tohto dôvodu hrad nie je prístupný verejnosti. Ako informovala starostka Čachtíc Anna Ištoková, časť prác už je hotových, ďalšie práce hrad ešte len čakajú. „Je domurovaná časť hradných múrov, odstránili sa sutiny v mieste umiestnenia hospodárskej budovy, západného, východného paláca aj obytnej veže. Obnovená je aj delová bašta a strieľňa v južnej časti ochranných múrov hradu,“ uviedla.
Rekonštrukcia rieši najmä záchranu rozpadávajúcich sa zvyškov hradieb a obnovu dnes čiastočne zaniknutých historických architektúr hradu z prvej polovice 13. storočia Do konca roka by mala byť hotová výstavba hospodárskej budovy a zastrešená kaplnka. Domurovať by tiež mali klenby suterénu východného paláca, ktorý by mali aj zastrešiť. Pribudnúť by mala vyhliadková terasa v obytnej veži nad obnovenou klenbou západného paláca. „Dúfame, že sa podarí zrealizovať hlavný zámer obce, teda stabilizáciu hradných múrov tak, aby sa zabránilo ďalšej deštrukcii múrov hradu a tento sa zachoval pre ďalšie generácie,“ povedala starostka Ištoková.
Hoci je hrad už rok zatvorený, podľa Ištokovej Čachtice stále vyhľadáva veľký počet turistov. „Obec síce nevedie štatistiku návštevníkov počas rekonštrukcie pamiatky, ale objekt hradu svojou tajomnou históriou stále láka veľké množstvo turistov i zvedavcov,“ uzavrela.
Čachtický hrad posledných 300 rokov pustol. Z pamiatky opradenej legendami o krvavej grófke Báthoryčke ostali len ruiny. Obec v okrese Nové Mesto nad Váhom získala 2,5 milióna eur z eurofondov na jeho obnovu. V prvých dvoch súťažiach obec nebola úspešná, zrušil ich Úrad pre verejné obstarávanie. Pri poslednom verejnom obstarávaní svoje ponuky predložilo 11 záujemcov. Víťazom sa stala žilinská firma SOAR, spol. s r.o., zmluvu s ňou podpísala obec 4. apríla minulého roka. Jej ponuka bola nižšia, než obec očakávala. Predpokladaná hodnota zákazky bola 2 051 050 eur, konečná vysúťažená suma je 1 079 326

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články