Bývalú židovskú školu v Leviciach vyhlásili za kultúrnu pamiatku

Obrázok k článku

Bývalú židovskú školu v Leviciach vyhlásil Pamiatkový úrad SR za národnú kultúrnu pamiatku. Budova sa nachádza za levickou synagógou a o jej zaradenie do zoznamu kultúrnych pamiatok požiadalo mesto na jar tohto roka. Ako informovala Adriana Macáková z levickej radnice, hlavným dôvodom bol zámer mesta rekonštruovať tento objekt, na čo by chcela samospráva získať financie z európskych fondov. „Dotácie na podobné objekty však boli smerované predovšetkým na rekonštrukcie objektov evidovaných v zozname kultúrnych pamiatok,“ uviedla Macáková.

 

Budova židovskej školy bola postavená v roku 1935. V roku 1944 sa stala súčasťou židovského geta, po roku 1945 v nej sídlila učňovská škola a od roku 1967 využívala priestory stredná ekonomická škola. Objekt je dielom architekta Jacquesa Oblatta a je príkladom vyspelej funkcionalistickej architektúry na Slovensku. Budova sa zachovala vo vysokej miere v pôvodnom architektonickom, dispozičnom a umelecko-remeselníckom riešení.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Začína sa kompletná obnova chátrajúcej synagógy v Leviciach

Chátrajúca synagóga v Leviciach sa po mnohých rokoch dočká obnovy. Mesto získalo peniaze z eurofondov na jej kompletnú revitalizáciu. Celkové náklady projektu sú 1 597 506 eur, mesto sa bude podieľať piatimi percentami. Kultúrna pamiatka sa má stať centrom kultúry a umenia v Leviciach, ktoré doteraz v meste chýbalo. Využívať sa bude na galerijné, kultúrno-spoločenské a osvetové účely. Ako informovala Erika Macáková z radnice, prínosom bude vznik galérie so stálou expozíciou slovenského výtvarného umenia.