Byť bližšie k umeniu aj vďaka kurzu národnej galérie

Ilustračné foto (bratislava.sk)

Všetci, čo sa chcú dostať bližšie k originálom diel Slovenskej národnej galérie (SNG), majú jedinečnú šancu prihlásiť sa na kurz národnej galérie a dozvedieť sa viac o výtvarnom umení. Kurz Buďte v obraze sa uskutoční v októbri a decembri v bratislavskom sídle SNG, prvý bude 5. októbra o 18:30, agentúru SITA o tom informovala generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Počas šiestich večerných diskusií, ktoré budú približne raz za dva týždne, sa v galérii rozprúdia neformálne rozhovory s kurátormi či umelcami aj o tom, ako funguje trh so slovenským umením, o zmenách významu sôch a obrazov v gotike a baroku, či o charakteristických črtách umenia jednotlivých období. Účastníci sa nevyhnú ani modernému umeniu a dozvedia sa tiež veľa zo zákulisia, napríklad ako sa budujú zbierky a ako sa reštaurujú diela. “V expozíciách, na výstavách a v depozitároch Slovenskej národnej galérie, v spoločnosti originálov slovenských a európskych umeleckých diel budeme diskutovať, rozoberať, hodnotiť a interpretovať staré, moderné i súčasné umenie. Vychutnajte si večernú a neformálnu atmosféru v galérii, diskusie s kurátormi či umelcami a niekedy aj pohár vína,” avizuje ďalej SNG .

Kurz je učený pre všetkých dospelých, ktorých zaujíma vizuálne umenie, zbierky a galérie alebo by sa o nich chceli dozvedieť viac. Nie je určený pre deti, ani pre profesionálov študujúcich a pracujúcich v oblasti vizuálneho umenia a kultúry. Ako ďalej upozorňuje galéria, účasť na kurze nevyžaduje žiadnu znalosť dejín umenia, stačí záujem naučiť sa niečo nové. Kurz je pilotný a venuje sa len niektorým témam, no v prípade záujmu naň v budúcnosti galéria nadviaže v špecifickejších kurzoch.

Rezervovať si miesto na kurze SNG Buďte v obraze si treba najneskôr do 28. septembra. Poplatok za kurz je 65 eur. Podrobnejší program a špecifikácia tém jednotlivých stretnutí budú zverejnené od septembra na webovej stránke SNG – http://www.sng.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Karol Vaculík – historik umenia

V roku 1992 v Bratislave zomrel historik umenia Karol Vaculík. Študoval dejiny umenia, filozofiu a francúzštinu na univerzitách v Bratislave, vo Viedni a v Prahe. Od r. 1949 bol vedúcim zbierky starého umenia v pražskej Národnej galérii, odkiaľ v r. 1951 prešiel do Bratislavy, kde bol poverený vedením vznikajúcej Slovenskej národnej galérie.

Umenie reštaurovania v Galérii Medium

Priblížiť a popularizovať reštaurátorskú tvorbu a zároveň predstaviť niektoré z projektov Katedry reštaurovania Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave chce od štvrtka výstava Reštaurovanie/ veda/ umenie made in VŠVU v bratislavskej Galérii Medium. Diela, ktoré kurátorsky zostavil Ivan Pilný, ponúknu v sídle galérie na Hviezdoslavovom námestí 18 možnosť nahliadnuť do zákulisia reštaurovania. Návštevníci spoznajú procesy a postupy, ktoré ostávajú verejnosti zväčša skryté a nepoznané.