Budovu konskej železnice v bratislavskom Novom Meste čaká rekonštrukcia

Rohovú budovu prvej konskej železnice na Krížnej ulici pri Trnavskom mýte v bratislavskom Novom Meste plánuje mestská časť tento rok začať rekonštruovať.

Pre agentúru SITA to potvrdila tlačová tajomníčka novomestského starostu Alžbeta Klesnilová. Budovu odkúpila samospráva od spoločnosti Woodimex, s.r.o. za 1 150 000 eur (34 644 900 korún). V cene bola okrem budovy aj cena za pozemok pod historickou a kultúrnou pamiatkou. Mestská časť tu plánuje vybudovať napríklad sobášnu sieň a galériu. Budova by sa mohla využívať aj na reprezentačné účely či na rokovania.


   V najbližších dňoch by sa mal začal vypracovávať projekt na rekonštrukciu. Ten ukáže, aké práce bude nevyhnutné urobiť. “Niektoré časti bude potrebné odvodniť, sú podmočené,” povedala Klesnilová. Po spracovaní projektu by malo byť zároveň známe, koľko by mohla rekonštrukcia stáť. Oprava si však pravdepodobne vyžiada zmenu rozpočtu, odsúhlasiť ju musia poslanci. Z rezervného fondu mestskej časti boli zatiaľ vyčlenené peniaze iba na kúpu budovy.
   Podľa Klesnilovej však môže byť rekonštrukcia budovy prácou “na dlhé lakte.” Keďže objekt je kultúrnou pamiatkou, k jeho rekonštrukcii sa musia vyjadriť aj pamiatkari. “Treba poslať žiadosť aj na ministerstvo kultúry, ktoré sa musí vyjadriť k rozsahu prác,” doplnila Klesnilová. Okrem toho bude rekonštrukcia predmetom stavebného konania. V tomto prípade však bude musieť Krajský stavebný úrad v Bratislave určiť prvostupňový stavebný úrad, stavebné povolenie nemôže vydať novomestský úrad. “Musí to byť nezávislé rozhodovanie. Toto by sa mohlo považovať za konflikt záujmov,” konštatovala Klesnilová.
   Mestská časť mala zároveň záujem odkúpiť aj pozemok v bezprostrednom susedstve vo vlastníctve Železníc SR (ŽSR), tie ho ale nevyužívajú. Pozemok chcela pôvodne získať do vlastníctva výmenou za obecný pozemok, výmena zatiaľ nie je možná. Železnice sa začiatkom júna dohodli s mestskou časťou na prenájme pozemku na čas neurčitý, uviedla pre agentúru SITA Dana Hurtová z odboru komunikácie ŽSR. Na tomto pozemku by sa mala zachovať zeleň, vytvoriť oddychová zóna a vybudovať prístup k objektu. V súvislosti s parkovaním predložila mestská časť železniciam na posúdenie štúdiu “Parkovisko Legionárska – Krížna”. Jeho rozloha by mala byť takmer 2 100 metrov štvorcových. “Riešenie tohto problému ostáva zatiaľ otvorené. Sú potrebné ďalšie rokovania k uzatvoreniu dohody a spoločného riešenia,” doplnila Hurtová.


    Budovu konskej železnice kúpila spoločnosť Woodimex v roku 2005. Zvíťazila vo verejnom ponukovom konaní. Za objekt vtedy ponúkla najviac – konkrétne 687 114 € . Mestská časť ponúkla 398 327 €. Novomestský starosta Richard Frimmel požiadal listom koncom januára tohto roka spoločnosť o predaj budovy aj s pozemkom. Vo februári konateľ spoločnosti informoval, že spoločnosť súhlasí s predajom. V prvom rade však ponúkol budovu štátu na základe zákona o ochrane pamiatkového fondu. Ministerstvo kultúry o budovu záujem neprejavilo. Kúpu budovy za danú cenu odsúhlasili poslanci v apríli. Budova je symbolom mestskej časti a nachádza sa aj v jej erbe.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články