Budmerický kaštieľ budú rekonštruovať za 1,5 milióna eur

Kaštieľ Budmerice (http://hvorecky.sk)

Do rekonštrukcie kaštieľa v Budmericiach ministerstvo kultúry preinvestuje 1,5 milióna eur. “Chcem oznámiť všetkým neprajníkom, ktorí spochybňovali zámery ministerstva kultúry, že kaštieľ v Budmericiach sa po dlhých rokoch, konkrétne od roku 1986, bude rekonštruovať, pretože tá rekonštrukcia je potrebná a následne po jej skončení bude slúžiť ako účelové zariadenie pre slovenských umelcov,” povedal dnes minister kultúry Daniel Krajcer (SaS). Peniaze na rekonštrukciu získal rezort kultúry úpravou tohtoročného rozpočtu po dohode s ministrom financií Ivanom Miklošom (SDKÚ-DS).

Ministerstvo kultúry získalo peniaze aj na ďalšie projekty. Pol milióna eur pôjde na prípravu expozície Dejiny Slovenska a Slovákov, ktorá bude vystavená na Bratislavskom hrade. “Bude to najvýznamnejšia výstava v niekoľkoročnom horizonte,” podotkol Krajcer. Rovnako pol milióna eur rezort investuje do prvej budovy Matice slovenskej v Martine, kde bude Slovenské literárne centrum. Stotisíc eur poputuje na rekonštrukciu parku v Betliari, ktorý postihla prírodná katastrofa a rezort zabezpečil aj priestory pre štátny komorný orchester v Žiline. Najväčší balík peňazí, sedem miliónov eur, poputuje na výstavbu slovenského múzea moderného umenia, tzv. kunsthalle.

Peniaze na tieto projekty ministerstvo kultúry získalo uznesením vlády z júla 2011. “Na základe tohto úsilia aj mojich kolegov a ďalších partnerov môžeme slovenskému umeniu a slovenskej kultúre odovzdať takéto symbolické vianočné darčeky,” dodal Krajcer. 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články