Britskí študenti pomáhajú s obnovou petržalských bunkrov

Obrázok k článku

Petržalský historický bunker BS 3 Paseka v bratislavskej Petržalke opravujú britskí žiaci v rámci medzinárodného workcampu. Študenti majú od 14 do 16 rokov a pomáhajú renovovať interiér bunkra, ktorý bol kedysi súčasťou vojenskej obrannej línie na území Petržalky. Ako informovala petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová-Laczová, ide už o druhý turnus mladých dobrovoľníkov z Veľkej Británie, ktorí sa podujali pomôcť pri obnove zanedbaných stavieb. Chlapci budú v bunkri pomáhať do utorka.
Projekt workcampov organizuje občianske združenie INEX Slovakia a v bratislavskej mestskej časti Petržalka ich zabezpečuje v spolupráci s občianskym združením Múzeum petržalského opevnenia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hrady na východe SR sú v rukách zahraničných dobrovoľníkov

Tri zrúcaniny hradov na východe Slovenska v týchto dňoch privítali zahraničných dobrovoľníkov. Ich úlohou je pomôcť pri revitalizačných a renovačných prácach na hradoch Šariš, Brekov a Kamenica. Do projektov sa zapojilo viac ako 20 mladých ľudí nielen z Európy. V tíme majú zastúpenie Kórea, Japonsko, Portugalsko, Holandsko, Fínsko či Taliansko. Medzinárodné výmeny zastrešuje mimovládne občianske neziskové združenie INEX Slovakia (INternational EXchanges Slovakia).

Pri údržbe úvraťovej železničky pomáhajú aj dobrovoľníci

Pri údržbe historickej lesnej úvraťovej železničky vo Vychylovke na Kysuciach už 14 rokov pomáhajú aj dobrovoľníci zo Slovenska, Čiech a Moravy. Nadšenci z občianskeho združenia Klub romantikov úzkorozchodnej železnice Oravy a Kysúc (KRÚŽOK) práve v týchto dňoch opravujú trať. „Pomáhajú hlavne pri výmene podvalov, ale aj pri podbíjaní a čistení okolia trate a priepustov. Krúžkari tu chodia už niekoľko rokov, stretnú sa tu Slováci, Česi, Moraváci. Niektorí chodia pravidelne a máme s nimi priateľské vzťahy, niektorí sú tu prvýkrát. Sú medzi nimi študenti, dokonca aj nádejní mladí študenti medicíny, ale prichádzajú aj celé rodiny,“ povedala vedúca správy Historickej lesnej úvraťovej železnice vo Vychylovke Janka Berešová. Vo Vychylovke sa Kysucké múzeum stará okrem úvraťovej železničky aj o Múzeum kysuckej dediny. Na údržbe skanzenu majú zásluhu i členovia Mládežníckej organizácie PäťPé, ktorí tento rok namaľovali šindľové strechy a vyčistili areál.