Britské múzeum poprelo správu o požičaní sôch z Parthenónu do Atén

Britské múzeum v Londýne poprelo informáciu, ktorú zverejnil grécky rozhlas, že Grécku na tri mesiace požičalo mramorové sochy z aténskeho chrámu Parthenón.

Podľa jeho hovorkyne vychádzal rozhlas vo svojej správe z vyhlásenia týkajúceho sa štandardnej politiky múzea pre dočasné poskytovanie objektov. Ako Hannah Boulton uviedla, múzeum “nedostalo žiadnu žiadosť o požičanie sôch z Parthenónu.”


   Grécky minister kultúry Antonis Samaras vo štvrtok takúto dohodu odmietol s tým, že by to znamenalo popretie gréckej požiadavky na vrátenie asi 2500 rokov starých sôch. Atény veria, že vzácne diela sa jedného dňa vrátia späť a doplnia zachované časti Parthenónu v novom múzeu, ktoré otvoria nasledujúci víkend. Sochy pôvodne zdobili chrám Parthenón na aténskej Akropole.


   Parthenón, v preklade Chrám panny, bol zasvätený patrónke mesta Aténe a na jeho tvorbe sa podieľal jeden z najvýznamnejších umelcov starovekého Grécka Feidias. Po Parthenóne je druhou najznámejšou svätyňou Erechteion, známa stĺpmi v tvare ženského tela – karyatídami. Šesť posledných, ktoré tam zostali, sú presné repliky originálov. Päť originálov sa nachádza v múzeu na Akropole, šiesty je v Britskom múzeu, kam ho v 19. storočí spolu s mramorovými sochami z Parthenónu odviezol lord Elgin. Odvtedy sa ich Grécko neúspešne snaží dostať späť. Parthenón je zapísaný do zoznamu UNESCO a od roku 1975 ho sústavne rekonštruujú aj s podporou fondov Európskej únie.
   Samotná aténska Akropola je monumentálny komplex stavieb, symbol klasického gréckeho umenia a kultúry, vybudovaný sa na návrší kopca Akropolis nad hlavným mestom. Komplex pozostávajúci z Propylají, chrámu Erechteion, malého chrámu Atény Niké, ústredného chrámu Parthenónu a niekoľkých menších budov, bol postavený v rokoch 447 až 406 p.n.l.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vlys z Parthenónu zostane aj naďalej v Londýne

Atény, 16. augusta 2003 (TASR) – Plány gréckych politikov vystaviť pri príležitosti budúcoročných Olympijských hier v Aténach aj svetoznámy vlys z Partheónu sa pravedpodobne nepodarí realizovať. Britské múzeum v Londýne, ktoré opatruje polovicu tohto umeleckého diela spred 2 500 rokov, totiž oznámilo, že exponát zostane aj naďalej na území Veľkej Británie.

Obnova.sk Foto

Odpovede

  1. V. BRITÁNIA: Múzeum poprelo správu o požičaní sôch Parthenón

    Upresňujem: Parthenón = chrám Athény Parthenos = chrám Atény Panny.

  2. Re: V. BRITÁNIA: Múzeum poprelo správu o požičaní sôch Parth
    Prezident Papoulias znovu požiadal Britov o vrátenie pamiatok

    BRATISLAVA 21. júna (SITA) – Grécky prezident Karolos Papoulias na slávnostnom otvorení nového múzea Akropoly znovu požiadal Veľkú Britániu o vrátenie sôch, ktoré pred takmer 200 rokmi vzali z Parthenónu. Desiatky 2500-ročných mramorových sôch a vlysy, ktoré sú umiestnené v Britskom múzeu totiž krajina Grékom opakovanie odmietla vrátiť. “Dnes môže celý svet vidieť pokope najdôležitejšie sochy Parthenónu, no niektoré chýbajú. Je čas zahojiť rany tejto pamiatky tým, že sa jej vrátia diela z mramoru, ktoré jej patria,” uviedol prezident Papoulias.

    Sochy, známe aj ako Elginove mramory, pôvodne zdobili chrám Parthenón a v Londýne sú odkedy ich v roku 1817 múzeu predal Lord Elgin. Ten ich z chrámu vzal, keď bol na návšteve Grécka, ktoré bolo v tom čase súčasťou Osmanskej ríše. Britské múzeum dosiaľ tvrdilo, že Gréci nemajú vhodné miesto, kam sochy umiestniť, čo sa však podľa gréckej vlády s otvorením nového múzea zmenilo.

    Na otváracom ceremoniáli sa zúčastnili hlavy štátov a vlád z približne tridsiatich krajín, Organizácie Spojených národov a Európskej únie. Z Veľkej Británie však nepricestoval žiaden oficiálny zástupca vlády. Najvýznamnejším britským hosťom tak bola zástupkyňa predsedu Správnej rady Britského múzea Bonnie Greer, ktorá podľa vlastných slov verí viac ako kedykoľvek predtým, že mramorové diela by mali zostať v Londýne, kde sú vystavené v medzinárodnom kultúrnom kontexte. Podľa nej by ich mohli múzeu požičať, no to by znamenalo, že Grécko musí Britániu uznať za vlastníka, čo krajina odmieta. Britské múzeum má napríklad 75 metrov zo 160-metrového vlysu, ktorý zdobil vnútro Parthenónu. Jeho rekonštrukcia v múzeu Akropoly preto pozostáva z niekoľkých častí, ktoré zostali v Aténach a kópií mramorov z Londýna.

    V modernej trojposchodovej budove zo skla a betónu na úpätí Akropoly sa nachádza asi 350 artefaktov a sôch, ktoré boli donedávna umiestnené v malom múzeu na vrchole hory. Podľa riaditeľa múzea Dimitrisa Pandermalisa dáva otvorenie múzea príležitosť napraviť “barbarský akt” odstránenia sôch. “Tragický osud ich rozdelil, ale ich tvorcovia chceli, aby ostali spolu,” skonštatoval.

    Informácie zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.

Comments are closed.