BRESTOVANY:Potomkovia grófa Wielopolského chcú získať školské pozemky

Obrázok k článku

Potomkovia po grófovi Jánovi Wielopolskom sa už roky dožadujú vlastníctva pozemkov pri kaštieli v Brestovanoch pri Trnave. Ak by uspeli, obec by prišla o približne trojhektárový park okolo kaštieľa, v ktorom je už šesťdesiat rokov základná škola. Súdny spor o školské pozemky trvá dlhé roky. Park je v súčasnosti prestarnutý a vyžaduje si odborný zásah.

 

Wielopolský ešte v prvej polovici minulého storočia vďaka svadbe s Alžbetou Zamoyskou vyženil v Brestovanoch majetky grófskeho rodu Zamoyských. Po roku 1945 po viacerých pozemkových reformách vtedy už vdova Wielopolská prakticky o všetko prišla. Štát jej najskôr skonfiškoval všetky pozemky nad 50 hektárov, neskôr aj ďalšie. Zmena vlastníctva v katastri nehnuteľností bola pri jednotlivých pozemkoch zaznamenaná s oneskorením, prípadne vôbec. V roku 1963 mala Wielopolská za niektoré pozemky dostať náhradu, jasné dokumenty o tom však chýbajú. Dediči argumentujú, že neexistuje žiadne rozhodnutie príslušného štátneho orgánu, na základe ktorého by prešli súkromné majetky do vlastníctva štátu a následne obce. Neboli podľa nich splnené ani podmienky pre vydržanie nehnuteľností.

 

Po novembri 1989 sa potomkovia po Wielopolských, ktorí žijú v Kanade a USA, v rámci reštitúcií začali hlásiť o niektoré pôvodné rodinné majetky, štát im najskôr v roku 1992 vyhovel. Obec dohodu o vydaní nehnuteľností a určení vlastníckeho práva v rámci reštitúcie spochybnila, súdy vydali viacero rozsudkov, no ani jeden nie je zatiaľ právoplatný.

 

Terajší starosta Ondrej Kuhajda zložitý spor zdedil po predchodcoch. Keďže zastupuje záujmy obce, nemôže v spore o park v okolí školy ustúpiť. Záležitosť je už takmer dve desaťročia v rukách advokátskych kancelárií a súdu. Starosta Kuhajda upozorňuje, že park pri škole by pre akéhokoľvek vlastníka znamenal skôr finančnú záťaž, pretože treba do jeho obnovy investovať desiatky tisíc eur. Ďalší rozsudok v spore obe strany očakávajú v decembri, opäť však pôjde o rozhodnutie prvostupňového súdu.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články