Bratislavu už v nedeľu čaká korunovácia kráľa Leopolda I.

Výber z grafickej zbierky GMB

Bratislava už tento víkend zažije 11. ročník podujatia Korunovačné slávnosti. Návštevníkov v nedeľu 23. júna čaká korunovácia jedného z najvýznamnejších uhorských panovníkov Leopolda I., ktorý sa stal kráľom 27. júna 1655 ako 14-ročný a vládol nasledujúcich 50 rokov. Jeho rolu si vyskúša žiak Základnej školy Matky Alexie Pavol Lečko. Práve vznik tejto školy výrazne podporovala cisárovná Mária Terézia a dokonca sa osobne zúčastnila na jej otváraní.
Leopold I. bol počas svojej vlády trikrát ženatý a mal 15 detí. Viedol príkladný rodinný život, ktorý nesprevádzali škandály s milenkami, ako to bolo bežné v tom čase u panovníkov vo Francúzsku. Jeho najúhlavnejšími nepriateľmi boli francúzsky kráľ Ľudovít XIV. a veľkovezír Osmanskej ríše Kara Mustafa, s ktorými viedol niekoľko vojen. “Leopold I. bol inteligentným panovníkom. Aj keď nebol vojakom, počas jeho vlády sa mu podarilo vyhnať Turkov z Uhorska. Skonsolidoval krajinu, ktorá bola pred jeho nástupom len voľným zväzkom krajín a na konci jeho vlády bola Habsburská monarchia poprednou a uznávanou európskou mocnosťou,” uviedla historička Tünde Lengyelová, ktorá na dnešnej tlačovej konferencii vysvetlila, že v tom čase bol vek 14 rokov akceptovateľný na vládnutie.
Leopold I.
Záštitu nad tohtoročnými Korunovačnými slávnosťami prevzali primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek. “Korunovačné slávnosti patria medzi mimoriadne atraktívne podujatia, ktoré sa tešia nevšednému záujmu verejnosti. Rád som prijal záštitu nad podujatím, v ktorom sa pripomínajú najslávnejšie míľniky histórie nášho hlavného mesta. Korunovačná tradícia Bratislavy má veľký potenciál stať sa silným impulzom pre rozvoj cestovného ruchu a mesto sa bude usilovať túto tradíciu ešte viac oživiť,” uviedol Ftáčnik. “V Európe je málo miest, kde sa ľudia stávali kráľmi. Bratislava k týmto mestám patrí. Stať sa kráľom znamenalo prevziať zodpovednosť za krajinu, za ľud, a to pred samotným Bohom, čo je vyjadrené v obrade korunovácie,“ dodal autor a organizátor Korunovačných slávností Miroslav Vetrík.
Súčasťou podujatia, ktoré sa začne v piatok 21. júna, bude tradične aj množstvo sprievodných aktivít a iných podujatí. V deň korunovácie zažijú návštevníci Korunovačných slávností aj pasovanie rytierov Rádu zlatej ostrohy, popravu účastníkov Vešeléniho (Wesselenyiho) sprisahania z roku 1671, bitku o Viedeň z roku 1683 a vo večerných hodinách slávnostný ohňostroj. Počas sprievodu po obrade korunovácie budú rozhadzovať pozlátené korunovačné žetóny vyrazené v Kremnici, ktorých autorkou je akademická sochárka Ľudmila Cvengrošová. Od 21. júna budú v centre hlavného mesta Historický veľtrh slobodných kráľovských miest, festival frankovky modrej a Bratislavský jarmok dobových remesiel, v rámci ktorého budú v ponuke dobroty ako cigánske pečienky, maďarské klobásy, bratislavské bajgle či pivo. Vstupenky na divadelné predstavenie obradu korunovácie Leopolda I. sú v predaji v Turistickej informačnej kancelárii na Ventúrskej ulici, ich cena je 12 eur a ich počet je obmedzený na 300. K jednej vstupenke dostane každý hosť korunovačný žetón a fľašu korunovačného vína. Polovičný lístok stojí 6 eur, deti do 12 rokov budú mať vstup na podujatie zdarma bez nároku na miesto.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Tento rok bude korunovaný iba 13-ročný Ferdinand IV.

Tohtoročné korunovačné slávnosti sa začnú 3. septembra bratislavským jarmokom a vyvrcholia v nedeľu 5. septembra korunováciou len 13-ročného Ferdinanda IV. Na tlačovej konferencii k podujatiu to uviedol hlavný organizátor korunovačných slávností Miroslav Vetrík. Podľa vedúceho oddelenia marketingu a cestovného ruchu magistrátu Milana Vajdu je jedným z cieľov podujatia zatraktívniť centrum mesta a najvzácnejšie verejné priestory, ktoré Bratislava má. Organizátori očakávajú návštevnosť niekoľko desiatok tisíc ľudí. Celkový rozpočet podujatia organizátori nechceli zverejniť, uhradí ho občianske združenie Korunovačná Bratislava. Mesto Bratislava podporilo akciu reklamnou kampaňou s vkladom niekoľko tisíc eur. Počas podujatia nebudú v Bratislave žiadne dopravné obmedzenia, keďže slávnosti budú v historickom centre mesta.

Odpovede

  1. Z Vtáčej fontány potečie
    Z Vtáčej fontány potečie víno
    BRATISLAVA 18. júna (SITA) – Z Vtáčej fontány v bratislavskom Starom Meste potečie tento víkend víno. Predposledný júnový víkend sa totiž v centre Bratislavy – na Strakovej ulici i Primaciálnom námestí, bude konať 9. ročník Festivalu frankovky modrej a bratislavského vína. Predstaví sa na ňom 13 producentov vína z Rače a Nového Mesta, pripravené bude i občerstvenie od dvoch gastroprevádzok. Festival organizuje Občianske združenie Račiansky spolok v spolupráci s hlavným mestom a račianskym miestnym úradom. Agentúru SITA informovala hovorkyňa račianskeho starostu Eva Miklánková.
    Festival vína je súčasťou korunovačných slávností v Bratislave. Akciu otvorí v piatok 21. júna primátor Bratislavy Milan Ftáčnik s novomestským starostom Rudolfom Kusým a račianskym starostom Petrom Pilinským.
    Slávnostná ochutnávka pri Vtáčej fontáne, z ktorej podľa legendy tiekla raz za rok práve frankovka, je v programe sprievodu v nedeľu o 17:20 na Strakovej ulici.
    „V malokarpatskom regióne vrátane račianskeho chotára silnie túžba po zachovaní vinárskych a vinohradníckych tradícií. Patrí k tomuto regiónu už prinajmenšom od 13. storočia. Takýmito akciami chceme pomôcť vinárom, aby mali možnosť prezentovať pred milovníkmi vína aj bežnými návštevníkmi svoje produkty. Je to cesta, ako ich podporiť v boji proti developerským záujmom v územiach viníc ako aj silnej zahraničnej konkurencii,“ povedal Jozef Mórik z Račianskeho spolku.

  2. V Bratislave korunovali
    V Bratislave korunovali Leopolda I.
    BRATISLAVA 23. júna (SITA) – Ani vysoké teploty neodradili stovky záujemcov o Korunovačné slávnosti, ktoré sa konali tento víkend v Bratislave. Nedeľné predstavenie, ktoré malo za úlohu podať obraz o korunovácii mladého panovníka Leopolda I., si okrem Slovákov prišli pozrieť aj viacerí turisti zo zahraničia.
    Leopold I. bol druhým synom Ferdinanda III. a cestu na trón mu otvorila smrť staršieho brata Ferdinanda IV.. Práve ten bol priamym nástupcom uhorského kráľa. Mladý panovník bol druhým z najdlhšie vládnucich v Uhorsku. Jeho 48-ročnú vládu poznačili aj boje s Turkami, ktorých úspešne porazil. Spomienkou na obdobie tejto vlády je mariánsky stĺp medzi Hlavným a Františkánskym námestím v Bratislave pred jezuitským kostolom. Na tomto mieste bol popravený jeden z členov protestantského odboja.
    Po príchode korunovačného sprievodu, pozostávajúceho zo šľachty, cirkevných predstaviteľov, ale aj rytierov, prišla na rad samotný obrad korunovácie. Predstaviteľom korunovaného, dovtedy rytiera, bol Pavol Lečko – ôsmak na Základnej škole Matky Alexie v Bratislave. Pred tým, ako ostrihomský arcibiskup odovzdal panovnícke insígnie veľkému milovníkovi umenia, odzneli modlitby a sľub priložením rúk panovníka na evanjelia. Napokon Leopold I. spolu so sprievodom prešli k pasovaniu rytierov Rádu zlatej ostruhy – aktérov protitureckých bitiek, zložiť cisársky sľub a predniesť cisársky prípitok na Festivale Frankovky. Ešte pred ohňostrojom sa odohrala inscenácia Bitky o Viedeň z roku 1863, ktorá tiež patrila medzi špecifiká obdobia panovania Leopolda I.
    Novinkami v tomto ročníku Korunovačných slávností boli dlhšie trasy, ktoré mali sprístupniť kúsok histórie každému v Starom meste. Ďalšou inováciou boli aj miesta na sedenie za 12 eur. Sediaci návštevníci boli taktiež obdarovaní račianskou Frankovkou.

  3. “Ešte pred ohňostrojom sa
    “Ešte pred ohňostrojom sa odohrala inscenácia Bitky o Viedeň z roku 1863, ktorá tiež patrila medzi špecifiká obdobia panovania Leopolda I.”

    Správny letopočet by mal byť 1683.

Comments are closed.