Bratislavské Staré Mesto ukončilo obnovu Pisztoryho palác na Štefánikovej ulici

Obrázok k článku

Bratislavská mestská časť Staré Mesto ukončila projekt obnovy Pisztoryho paláca na Štefánikovej ulici v hlavnom meste. Povedal to na tlačovej konferencii starosta Starého Mesta Radoslav Števčík s tým, že rekonštrukcia paláca pozostávala najmä z obnovy fasád a strechy paláca. Projekt bol financovaný z grantu Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu, ktorý pokryl 85 percent nákladov, zvyšok dofinancovala staromestská samospráva. Pri grante išlo o sumu 566-tisíc eur, Staré Mesto vyčlenilo vo svojom rozpočte sumu takmer 100-tisíc eur.

 

“Keďže má Pisztoryho palác novú strechu, nebude už dochádzať k jeho deštrukcii zatekaním. V minulosti nedostatočným vykurovaním interiér paláca chátrali, preto sme sa rozhodli aj pre novú kotolňu. Záchrana a obnova paláca sa však nekončí, v krátkom čase by sme chceli zrekonštruovať dvor a tiež plánujeme zreštaurovať interiéry,“ povedal Števčík. Na reštaurovanie interiérov prisľúbila spoluprácu Katedra reštaurovania Vysokej školy výtvarní umení v Bratislave. “Chceme urobiť reštaurátorský výskum stien pre zmapovanie jednotlivých vrstiev, či sa tam nachádza nejaká maľba, uviedla vedúca Katedry reštaurovania Vysokej školy výtvarní umení v Bratislave Jana Križanová. Okrem Katedry reštaurovania sa na ďalšej obnove paláca budú podieľať aj študenti 5. ročníka Katedry architektúry Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. “Tí pripravujú štúdiu funkčného využitia Pisztoryho paláca,“ doplnila pedagogička z Katedry architektúry Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Eva Borecká.

 

Podľa veľvyslankyne Nórskeho kráľovstva Ingy Magistad má Bratislava veľa hodnotných kultúrnych pamiatok a Pisztoryho palác je nepochybne jednou z nich. “Palác má históriu a kultúrnu hodnotu nielen pre Slovákov, ale aj pre Európanov. Počas dvoch rokov, kým trvala rekonštrukcia paláca, sa podarilo nielen vymeniť strechu a omietnuť fasády, ale vymeniť aj okná a dvere a ďalšie. Vďaka týmto prácam budeme schopní ochrániť a zachovať hodnotu tejto pamiatky pre budúce generácie, ako aj urobiť priestory prístupnejšími pre obyvateľov Bratislavy a jej návštevníkov,“ uviedla Magistad.

 

Pisztoryho palác dal postaviť lekárnik židovského pôvodu Felix Pisztory v 90. rokoch 19. storočia v eklektickom štýle ako vlastný domov a ambulanciu. V budove sídlilo počas 2. svetovej vojny nemecké veľvyslanectvo, neskôr v období socializmu Leninovo múzeum. Bočné krídlo paláca sa do roku 2005 využívalo ako Dom zahraničných Slovákov. V roku 2017 staromestská samospráva zaradila palác do siete svojich kultúrnych zariadení.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články