Bratislavská mestská časť Petržalka pokračuje v monitoringu pamätihodností

Obrázok k článku

Bratislavská mestská časť Petržalka pokračuje v monitoringu všetkých pamätihodností a umeleckých diel na svojom území. Agentúru SITA o tom informovala Silvia Vnenková z tlačového oddelenia petržalského miestneho úradu. V Petržalke je podľa samosprávy veľa umeleckých diel a pamätihodností, z ktorých mnohé nikde neevidujú. Mestská časť vyzýva obyvateľov, ktorí majú svoje okolie dobre zmapované, aby s evidenciou pomohli. Petržalčania tak môžu posielať tipy na pamätníky, pomníky, pamätné tabule, umelecké diela alebo iné pamätihodnosti na oddelenie kultúry petržalského úradu. Kontakty nájdu záujemcovia na webovej stránke mestskej časti. Pripojiť treba popis umiestnenia pamiatky alebo umeleckého diela, prípadne fotografiu. „Zároveň, ak evidujete pamätihodnosť, ktorá je v dezolátnom stave a mohla by ohroziť zdravie a život obyvateľov, nahláste ju tiež,” pripomína mestská časť.

 

Monitoring pamiatok začali v Petržalke robiť vlani. „Jeden občan nás upozornil, že Strom života na Furdekovej ulici je zhrdzavený, dokonca hrozí, že sa na ňom môže niekto zraniť. Pracovníci oddelenia kultúry tento stav zdokumentovali, aktuálne jeho osud riešia,“ poznamenala Vnenková. „V dobrom stave sú pamiatky, kde je jasné, kto sa má o ne starať, napríklad pred kostolmi. Na druhej strane, plastiku Zlomene krídlo na Tyršovom nábreží, ktorú osadili v roku 2006, už poškodili. Keď súpis pamiatok ukončíme, pokúsime sa v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom a hlavným mestom nájsť aj ich vlastníka alebo správcu,“ spomenula Lenka Krekovičová z oddelenia kultúry miestneho úradu, ktorá sa súpisu pamiatok venuje. Okrem e-mailu môžu záujemcovia svoje tipy posielať aj poštou na petržalský úrad na adresu Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka, oddelenie kultúry, Kutlíkova 17, 852 12 Bratislava.

 

Zoznam evidovaných národných kultúrnych pamiatok, pamätníkov i pomníkov nájdu obyvatelia na internetovej stránke mestskej časti. Spracovanie zoznamov pamätihodností hlavného mesta SR a mestskej časti motivovala snaha vytvoriť nástroj na poznanie a zdokumentovanie hodnotných nehnuteľných a hnuteľných pamiatok, predmetov, pojmov a udalostí, ktoré sa viažu ku kultúrnemu životu a histórii mesta. Pamätihodnosťami v Petržalke sú napríklad Pomník Tarasa Ševčenka na Vlasteneckom námestí, Plastika ženy s holubicou na Lietavskej ulici, Základná umelecká škola na Daliborovom námestí, Pamätník obetiam holokaustu Arménov na Viedenskej ceste, Rozárium v Sade Janka Kráľa i Budova nástupnej stanice propeleru na Tyršovom nábreží.

Zdroj: http://www.petrzalka.sk/samosprava/pamatihodnosti/

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hlavné mesto má zoznam takmer 330 pamätihodností

Mesto Bratislava má zoznam takmer 330 pamätihodností, do mesiaca by mal byť zverejnený na internete. Ide o nehnuteľnosti i hnuteľnosti v jednotlivých mestských častiach, ktoré sú podľa ich samospráv hodné ich zachovania. Ako povedala pre agentúru SITA predsedníčka komisie kultúry a ochrany historických pamiatok pri mestskom zastupiteľstve Helena Doktorovová, mala by tak zostať “zachovaná historická pamäť mesta”.