Bratislava: V pamiatkovej zóne vyrastá čierna stavba

Obnova.sk Fotografia

Spoločnosť Urbia Holding porušuje zákon! Nové poschodie budovy na Hviezdoslavovom námestí pristavuje nad rámec stavebného povolenia. Napriek výzve stavebného úradu Starého Mesta sa v rekonštrukcii pokračuje.
Obnova.sk Fotografia

Budova na Hviezdoslavovom námestí sa nachádza v pamiatkovej zóne, kde platia prísne pravidlá. „Stavebník porušil územné rozhodnutie a jednoznačne ide nad rámec stavebného povolenia. Jemu a zhotoviteľovi budovy sme zaslali výzvu na zastavenie prác. Ak ju neprevezmú, zašleme im rozhodnutie v rovnakej veci,“ povedal hovorca Starého Mesta Stanislav Jurikovič. Stavebník bude musieť vysvetliť, prečo stavia nad rámec, ktorý už teraz predstavuje dve podlažia navyše. „Po prevzatí výzvy alebo rozhodnutia môžeme stavebníkovi aj zhotoviteľovi uložiť pokutu až do 2 miliónov Sk, a to opakovane,“ dodal Jurikovič.

Stavebníkovi môžu v krajnom prípade nariadiť, aby stavbu uviedol do stavu, v ktorom bola, keď mu vydali stavebné povolenie. Na záver sa vynára otázka: Skolaudujú stavbu, ktorá bola postavená aj napriek tomu, že jej staviteľ porušil zákon? Vyzerá to tak, že u nás je všetko možné. Chýbajú inštitúcie, ktoré by dokázali vznikajúce čierne stavby zastaviť.

Zdroj: Nový Čas, 16.01.2006

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rekonštrukciu hotela Tatra stavebný úrad zastavil

NITRA – Rekonštrukcia slávneho hotela Tatra v pamiatkovej zóne Nitry nepokračuje. Stavebný úrad rozhodol, aby práce okamžite zastavili.
Nadstavba hotela nie je podľa úradu v súlade s vydaným stavebným povolením. Firma, ktorá hotel rekonštruuje, podľa úradu výrazne zmenila geometriu krovu a tým aj výraz budovy.

Stavebník búra nitrianske historické mlyny

NITRA – Historické budovy mlynov v pamiatkovej zóne Nitry búra súkromná firma. Mesto na to vydalo búracie povolenie, nemalo pri tom stanovisko pamiatkarov. Tí rozhodnutie napadli, lebo nesúhlasili so zbúraním šiestich objektov. Mesto nemalo ani stanovisko Obvodného úradu životného prostredia, ktoré stanovuje zákon o odpadoch.

Kaníkovcom zastavili nadstavbu

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Nadstavbu hotela Grand Matej, ktorý patrí exministrovi Ľudovítovi Kaníkovi a jeho manželke, štiavnický stavebný úrad zastavil. Nadstavba je riešená inak, ako uvádza projekt. Podľa projektu malo byť pristavené jedno poschodie, zdvihnutím strechy však pribudli aj podkrovné priestory.

Odpovede

  1. Bratislava: V pamiatkovej zóne vyrastá čierna stavba

    1952 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-03-03 15:33:33 Nie je Hviezdoslavovo nám. v Pamiatkovej rezervácií?

Comments are closed.