Bratislava: Mesto nerozhodlo o tržnici ani o pamätihodnostiach

Ani o národnej kultúrnej pamiatke Stará tržnica na Námestí SNP, ani o pamätihodnostiach Bratislavy sa dnes nerozhodlo. Primátor Andrej Ďurkovský stiahol obidva materiály počas búrlivej diskusie na mestskom zastupiteľstve. Návrh o budúcom dlhodobom nájme Starej tržnice musia bratislavskí poslanci prepracovať, do mestského parlamentu by sa mal opätovne dostať v novembri. Prepracovaniu a doplneniu sa nevyhne ani zoznam mestských pamätihodností, poslanci by o ňom mali rokovať v januári na budúci rok.

Poslanci mali rozhodnúť o novom nájomcovi Starej tržnice. Súčasnému sa nájomná zmluva skončí 14. novembra, o predĺženie zmluvy záujem nemal. Mesto si dalo podmienku, že budúci nájomca by mal budovu tržnice zrekonštruovať. Náklady na obnovu objektu si podľa odhadov vyžiadajú okolo 250 miliónov korún (8 298 480 €). Potenciálnym nájomníkom sa stala britská developerská spoločnosť Devel Gallery. Firma má záujem o budovu aj s pozemkom na 52 rokov, ročne by mestu za nájom zaplatila 14,5 milióna korún (481 311 €). Podľa predloženého materiálu však mesto navrhlo spoločnosti výrazné zľavy na nájomnom. Niektorým poslancom sa ale materiál nepozdával, primátor Andrej Ďurkovský ho napokon z rokovania stiahol.

Búrlivo sa diskutovalo aj o zozname nehnuteľných pamätihodností. Do tejto kategórie patria budovy, obytné bloky, súbory objektov, drobná architektúra či výtvarné diela. V zozname sa objavilo viac ako 250 pamätihodností. Poslanecké plénum sa v rozprave rozdelilo na dva tábory. Jedna skupina poslancov spracovanie materiálu privítala, druhá skupina neodporúčala predložený zoznam schváliť. Argumentovali najmä tým, že pamätihodnosť nie je zo zákona chránená a vlastník ju môže zbúrať. “Nechcem byť v novinách preto, že som podpísal asanačné práce na pamätihodnosť,” povedal starosta Starého Mesta Andrej Petrek. Po porade primátora, predkladateľky materiálu a predsedov poslaneckých klubov aj tento materiál z programu stiahli. Mestské časti by však mali do konca roka vytvoriť zoznam pamätihodností na svojom území. Tieto podklady vytvoria zoznam pamätihodností v meste, poslanci sa ním budú zaoberať v januári na budúci rok.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hlavné mesto má zoznam takmer 330 pamätihodností

Mesto Bratislava má zoznam takmer 330 pamätihodností, do mesiaca by mal byť zverejnený na internete. Ide o nehnuteľnosti i hnuteľnosti v jednotlivých mestských častiach, ktoré sú podľa ich samospráv hodné ich zachovania. Ako povedala pre agentúru SITA predsedníčka komisie kultúry a ochrany historických pamiatok pri mestskom zastupiteľstve Helena Doktorovová, mala by tak zostať “zachovaná historická pamäť mesta”.