Bránu na Muráň opravia do konca marca

Aj keď opravu dlhodobo poškodenej vstupnej kamennej brány na hrad Muráň mala tamojšia samospráva zabezpečiť ešte na jeseň minulého roku, nestalo sa tak. Dôvodom boli meškajúce platby z ministerstva kultúry, určené na tento účel.

“Peniaze prišli len na konci roka,” povedal starosta obce Muráň Roman Goldschmidt. “Zrealizovať stavbu a vyúčtovať ich musíme do konca marca,” dodal.


Kamenné murivo tejto časti hradu totiž už niekoľko rokov ohrozovalo turistov, ktorí na najvyššie položený slovenský hrad každoročne prichádzali vo veľkom počte. “Na rekonštrukciu brány sme prostredníctvom ministerstva získali 450-tisíc korún,” povedal starosta. Ďalších približne 100-tisíc vyzbierali v rámci verejnej zbierky. Prispela do nej napríklad aj družobná česká obec Frišták a tiež Banskobystrický samosprávny kraj.


Obec má stálu snahu zatraktívniť jeden z najpozoruhodnejších hradov na Slovensku. Aj keď dnes zostali zachované už len niektoré jeho časti, neustále púta pozornosť turistov a to najmä kvôli rozsiahlemu hradnému komplexu a jedinečnému výhľadu.


Samospráva chce v tomto roku požiadať niektorý z európskych fondov aj o vyhotovenie projektovej dokumentácie, so zameraním na jeho celkovú úpravu. Pozitívne skúsenosti zo získavania peňazí z eurofondov už má. Minulý rok na základe grantu z operačného plánu rozvoj cestovného ruchu vybudovali v blízkosti hradu tzv. Muránsku hradnú cestu. Z financií vo výške takmer 1,1 milióna korún postavili na trase medzi obcou a hradom polyfunkčné prístrešky s informačnými panelmi. Na hrade postavili aj dve vyhliadkové plošiny.


Zdroj: (tasr) + WWW.SME.SK

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Oprava hradu bude na jar pokračovať

Rekonštrukcia renesančného paláca na hrade Ľubovňa bude na jar pokračovať. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí v Poprade rozhodla o pridelení 500-tisíc eur na rekonštrukciu paláca. „Sme spokojní, že práce budú pokračovať,“ povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Náklady na druhú a čiastočne aj tretiu etapu rekonštrukčných prác renesančného paláca predstavujú takmer 1,3 milióna eur. Zvyšnú časť peňazí poskytne múzeu Prešovský samosprávny kraj ako jeho zriaďovateľ.