Bořek Šípek – architekt a dizajnér

14. 6. 1949 – v Prahe sa narodil český architekt a dizajnér Bořek Šípek. Po maturite na Strednej umeleckopriemyslovej škole emigroval do Nemecka, kde vyštudoval architektúru a filozofiu. Doktorát obhájil na univerzite v holandskom Delfte.

Usadil sa v Holandsku a v r. 1983 si otvoril v Amsterdame vlastné architektonické a dizajnérske štúdio. Po niekoľkých rokoch si ho za svojho kmeňového dizajnéra vybrala známa talianska firma Driade. Jeho dielo je dnes v stálych zbierkach v múzeách v New Yorku, Amsterdame, Paríži, Londýne i v Umeleckopriemyslovom múzeu v Prahe. ˝Zbierať Šípka˝ sa stalo módou. V r. 1991 mu bol udelený francúzsky rad – Rytier umenia a literatúry. Začiatkom 90. rokov prijíma ponuku prezidenta Havla a stáva sa hlavným architektom Pražského hradu. Projektoval nové múzeum moderného umenia v holandskom meste Den Bosh, operu v Kjóto, boutique Karla Lagerfelda v Paríži, v Tokiu postavil obchodný dom, v nemeckom Wolfsburgu stály výstavný pavilón automobilky Škoda, v pražskom Bubenči luxusný obytný dom. Neďaleko Nového Boru vybudoval umeleckú skláreň Ajeto, ktorá sa špecializuje na sklenené objekty podľa Šípkových návrhov. V Prahe na Starom Meste otvoril vlastnú reštauráciu Arzenal.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Robert Doisneau 1912–1994

Narodil sa 14. 4. 1912 v Gentilly. V roku 1929 sa vyučil za litografa, ale už na konci toho istého roku sa rozhodol venovať sa fotografii. Začínal ako grafický dizajnér a reklamný fotograf. V roku 1932 mu časopis Excelsior uverejnil prvú fotoreportáž o blšom trhu v Paríži. V rokoch 1934–1939 pracoval ako priemyselný fotograf v automobilke Renault v Billancourte.

Stotriročný architekt Niemeyer otvoril múzeum

Jeden z najvýznamnejších velikánov architektúry Oscar Niemeyer, zakladateľ brazílskej modernej architektúry, oslávil v stredu svoje 103. narodeniny originálnym spôsobom, slávnostne otvoril múzeum v brazílskom meste Niterói. To bude zachytávať bohatú 70-ročnú kariéru legendárneho Brazílčana, ktorý budovu múzea aj sám navrhol. Práve výrazné zakrivenia, ktorými sa vyznačuje, sú typickou črtou Niemeyerovho modernistického štýlu.

Blažej BULLA – architekt

(19.5.1852 Ústie nad Priehradou – 1.11.1919 Martin)
Architekt, hudobný skladateľ a dirigent a dramatik

Na vysokoškolských štúdiách v Prahe pracoval v Spolku Detvan. Pôsobil v Martine – čerpal z ľudovej architektúry, na Výstave slovenských výšiviek v Martine (1887) postavil tzv. Slovenskú bránu.

Rudolf Fila – maliar

Rudolf Fila sa narodil 19. júla 1932 v Příbrami na Morave. Absolvoval Školu umeleckého priemyslu v Brne (1950–1952) a Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (1952–1958). V roku 1959 bol zamestnaný v Ústredí umeleckých remesiel v Bratislave, v rokoch 1960–1990 učil na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Bratislave, v rokoch 1990–1992 viedol ateliér voľnej maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Nove knihy 23. 2. 2003

Marcus Lodwick: Obrazy rozpravaju – Sprievodca do vrecka
Kde mozno vidiet vyhnanie Adama a Evy z raja?
Co sa stalo, ked Psyche kvapl olej z lampy?
Kto premenil Dafne na strom?
Preco Tobias niesol rybu?…