Blíži sa Víkend historických parkov a záhrad

Tretí ročník podujatia Víkend historických parkov a záhrad Bratislavy, ktorú organizuje nezisková organizácia Národný Trust v spolupráci s hlavným mestom, sa bude konať 3. až 5. júna. Agentúru SITA o podujatí informoval Juraj Bondora z neziskovej organizácie Národný Trust. Hlavným cieľom tretieho ročníka podujatia je atraktívnou i netradičnou formou predstaviť obyvateľom i návštevníkom mesta Bratislavy hodnoty historických parkov a záhrad a prostredníctvom získaných poznatkov viesť ľudí k aktívnej ochrane týchto jedinečných lokalít. Zároveň chce Národný Trust predstaviť bratislavské parky najmä ako významné kultúrno-historické a prírodné dedičstvo hlavného mesta, a tiež ako súčasť mestského prostredia, pozitívne ovplyvňujúcu duševné a fyzické zdravie obyvateľov mesta.

Sprievodným programom tretieho ročníka podujatia je medzinárodný seminár „Voda v urbanizovanom prostredí“, ktorý sa bude konať 3. júna v priestoroch Univerzitnej knižnice v Bratislave. Víkend historických parkov a záhrad Bratislavy svojimi príhovormi slávnostne otvoria hostia a partneri podujatia dňa 4. júna v Lisztovej záhrade v Bratislave. Organizátori podujatia pripravili na nedeľu 5. júna od 10:00 do 19:00 vo viacerých bratislavských parkoch a záhradách zaujímavý program pre dospelých, deti a mládež; doplnený bude sprievodným výkladom o kultúrnohistorických a prírodných hodnotách a množstvom tvorivých aktivít.

Návštevníci podujatia budú môcť v tento deň navštíviť okrem verejne prístupných parkov a záhrad, napr. Grassalkovichovu záhradu, Medickú záhradu, Sad Janka Kráľa či Horský park, aj pre verejnosť neprístupné parky a záhrady. Po prvý raz vo svojej histórii bude pre verejnosť otvorená kedysi slávna Bratislavská či Arcibiskupská záhrada – súčasná Záhrada Úradu vlády. Návštevníci si v nej vypočujú nielen výklad o jej slávnej histórii a prírodných hodnotách, ale si budú môcť pozrieť aj výstavu bonsajov, či ukážky aranžovania kvetov. Odborný výklad procesu obnovy a reštaurovania unikátnej vilovej záhrady je pre návštevníkov pripravený v súkromnej záhrade na Hlbokej, ktorá v minulosti patrila talianskemu kamenárskemu majstrovi Benussimu a aj dnes svojim vzhľadom pripomína nádherné toskánske záhrady.

Množstvo atraktívnych aktivít a podujatí čaká na návštevníkov aj v lokalitách, ktoré sú počas roka bežne prístupné, napr. Deň stromov s ukážkami ošetrovania stromov v Sade Janka Kráľa. Keďže rok 2011 je medzinárodným rokom lesov, v Sade Janka Kráľa pripravia organizátori pre malých aj veľkých návštevníkov rôzne environmentálne orientované tvorivé a vedomostné hry a súťaže. V Grassalkovichovej záhrade si prídu na svoje milovníci tureckej a osmanskej hudby, kde sa návštevníkom v jedinečnom koncerte predstaví Duo Engin a Roman. Po ňom bude nasledovať výučba dobových a národných tancov Tribal dance pod vedením inštruktoriek zo skupiny Rustiqua. Medická záhrada bude tento deň patriť aktivitám súvisiacim s duševným a fyzickým zdravím. Zaujímavú výstavu výtvarných diel a literárne popoludnie tu pripravil organizátor podujatia v spolupráci s Ligou za duševné zdravie. V Horskom parku si návštevníci budú môcť pozrieť výstavu 40 rokov v Horskom parku, či kúpiť si zaujímavé a hodnotné knihy v Zelenom antikvariáte, alebo vyjadriť svoje názory a podnety v ankete Aký je dnešný Horský park Vašimi očami? Program v Horskom parku s organizátorom podujatia pripravila Nadácia Horský park.

Vo všetkých lokalitách sa návštevníci budú môcť zúčastniť súťaže „Poďte s nami do záhrady!“ a vyhrať zaujímavé ceny. Okrem spomínaných cien vylosuje organizátor aj desať šťastlivcov, ktorí sa zúčastnia exkurzie do tajomnej súkromnej bratislavskej záhrady, v ktorej sa nachádza množstvo dendrologických skvostov.

Bratislava sa rozprestiera na ploche 36 760 ha (367 km2), z toho zeleň zaberá 9 504 ha, parky a verejné zelené plochy len 864 ha. V historickom kontexte bola Bratislava známa ako mesto parkov a záhrad. Zo všetkých mestských častí majú parky a parkovo upravené plochy najväčšie zastúpenie v Starom Meste, na jedného obyvateľa mesta pripadá 220 m2 zelene, z toho 200 m2 lesov, avšak len 20 m2 parkov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Úrad vlády SR sprístupní

    Úrad vlády SR sprístupní historickú záhradu

    Prvý raz vo svojej novodobej histórii bude pre verejnosť otvorená kedysi slávna bratislavská záhrada v areáli bývalého Letného arcibiskupského paláca – súčasná záhrada Úradu vlády SR. Prvých návštevníkov privíta v nedeľu 5. júna 2011 o 10. hodine a verejnosti bude prístupná do 18. hodiny. Úrad vlády SR sa takto zapojí do podujatia Víkend historických parkov a záhrad Bratislavy, v rámci ktorého bude sprístupnených 10 historických záhrad v hlavnom meste SR.

    Ako sprievodný program je pripravená výstava bonsajov a poradenstvo v oblasti pestovania a tvarovania bonsajov. Návštevníci si tiež budú môcť pozrieť netradičnú ukážku prípravy čajov v štýle kung-fu a ochutnať čaje Pu er Gu Shu, ktoré sa vyrábajú z divokých čajových stromov, starých 300 až 800 rokov. Študenti Strednej odbornej školy záhradníckej G. Čejku z Malinova predvedú svoju šikovnosť pri aranžovaní kytíc a tvorbe kvetinových aranžmánov.

    Výklad o histórii záhrady návštevníkom poskytnú informátori z Informačného centra Úradu vlády SR, výklad o dendrologickej histórii záhrady pripravujú študenti Strednej odbornej školy záhradníckej G. Čejku z Malinova. Záujemcovia budú môcť navštíviť aj dve komorné výstavy vo výstavných priestoroch Úradu vlády SR – vo foyeri historickej budovy sa predstavuje svojou tvorbou dizajnér Tibor Uhrín a vo vstupných priestoroch novej budovy si možno pozrieť výstavu fotografií Japonsko očami Slovákov.

    Vstup do záhrady počas celého dňa je cez hlavný vchod do Úradu vlády SR z Námestia slobody. Návštevníci pri vstupe do objektu absolvujú bezpečnostnú kontrolu.

    Informačné centrum Úradu vlády SR

Comments are closed.