Blíži sa deň korunovácie Márie Terézie

Bratislava si koncom júna pripomenie 270. výročie korunovácie najznámejšej rakúsko-uhorskej panovníčky. Mária Terézia bude slávnostne uvedená do úradu počas Korunovačných slávností 2011, ktoré sa uskutočnia v nedeľu 26. júna 2011 od 15:00. Sprievod povedie z Bratislavského hradu na Hlavné námestie, odtiaľ na Hviezdoslavovo námestie.

Podujatie pritiahne každoročne pozornosť až 30 000 návštevníkov, stovky z nich pricestujú na Slovensko zo susedných krajín. Tento rok organizuje slávnosť Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch a Hlavným mestom SR Bratislava. Záštitu nad podujatím prevzal 1. podpredseda vlády SR a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ a primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Obrad korunovácie zažila v minulosti Bratislava celkom osemnásťkrát, naposledy Ferdinanda IV. Habsburského. Tradíciu korunovačných slávností obnovilo hlavné mesto v roku 2003 vďaka občianskemu združenou Korunovačná Bratislava, ktoré začalo inscenovať korunovácie jednotlivých panovníkov v rámci Bratislavského kultúrneho leta. Dramaturgia podujatia je koncipovaná chronologicky, každý rok korunovácia jedného kráľa alebo kráľovnej v poradí, ako skutočne nasledovali. Tento rok nastali organizačné zmeny – došlo k preskočeniu niekoľkých panovníkov, aby sme si mohli pripomenúť 270. výročie korunovácie Márie Terézie a zmenil sa termín podujatia na 26.júna 2011.

Zdroj: web Ministerstva dopravy SR

Poznámka redakcie: Séria podujatí organizovaných pri príležitostí 270. výročia korunovácie Márie Terézie za kráľovnú Uhorska bude pokračovať v pondelok 27. júna vedeckou konferenciou Korunovácie v Bratislave 1563 – 1830, ktorá ponúkne širší historický pohľad na korunovácie v Bratislave. Nad konferenciou prevzal záštitu primátor mesta Milan Ftáčnik. Vecným organizátorom je Bratislavský okrášľovací spolok. Podujatie sa začína o 9:30 v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Tento rok bude korunovaný iba 13-ročný Ferdinand IV.

Tohtoročné korunovačné slávnosti sa začnú 3. septembra bratislavským jarmokom a vyvrcholia v nedeľu 5. septembra korunováciou len 13-ročného Ferdinanda IV. Na tlačovej konferencii k podujatiu to uviedol hlavný organizátor korunovačných slávností Miroslav Vetrík. Podľa vedúceho oddelenia marketingu a cestovného ruchu magistrátu Milana Vajdu je jedným z cieľov podujatia zatraktívniť centrum mesta a najvzácnejšie verejné priestory, ktoré Bratislava má. Organizátori očakávajú návštevnosť niekoľko desiatok tisíc ľudí. Celkový rozpočet podujatia organizátori nechceli zverejniť, uhradí ho občianske združenie Korunovačná Bratislava. Mesto Bratislava podporilo akciu reklamnou kampaňou s vkladom niekoľko tisíc eur. Počas podujatia nebudú v Bratislave žiadne dopravné obmedzenia, keďže slávnosti budú v historickom centre mesta.

Odpovede

  1. Hlavná časť programu 26. júna

    Hlavná časť programu 26. júna 2011:

    15.00 h Slávnostné nastúpenie a vojenská prehliadka cisárskych jednotiek a husárov. Korunovačný sprievod z Bratislavského hradu – prenášanie korunovačných insígnií

    z Bratislavského hradu, Zámocká ulica, Kapucínska, Župné námestie, Hurbanovo námestie, Michalská, Ventúrska, Zelená, na Hlavné námestie.

    15:30 h Obrad korunovácie Márie Terézie – Hlavné námestie (vstup voľný)

    16:30 h Korunovačný sprievod z Hlavného námestia, Radničná ulica, Laurinská ul., Panská, Straková, na Hviezdoslavovo námestie.

    17:00 h Pasovanie rytierov rádu Zlatej ostrohy – Hviezdoslavovo námestie (vstup voľný)

    – Korunovačná prísaha (vstup voľný)

    – Korunovačný pahorok (vstup voľný)

    Celý program http://www.korunovacneslavnosti.sk/program.php

     

    Korunovácia Márie Terézie 25.6.1741 v Bratislave

    Karol III. zomrel na jeseň v roku 1740. Korunovácia uhorskej kráľovnej sa konala však až 25. júna 1741. Oneskorenie slávnosti bolo zapríčinené radostnou udalosťou, Mária Terézia čakala svoje štvrté dieťa a lekári jej neodporúčali vystavovať sa takému napätiu a vzrušeniu, akým korunovácia bola. Čakalo sa až do narodenia následníka trónu, korunného princa Jozefa. Korunovačná slávnosť bola rovnako pompézna ako všetky predchádzajúce, avšak predsa iná. Korunovali ženu podľa kráľovského ceremoniálu – so žezlom, jablkom, mečom a svätoštefánskou korunou, ktorú jej položili na hlavu ako kráľovi. Na korunovačnú slávnosť prišla Mária Terézia s manželom a malým sprievodom 20. júna. Korunovačný snem zvolil prešporského grófa Jána Pálffyho za nového palatína. Korunu previezli strážcovia za účasti ozbrojeného sprievodu do Dómu sv. Martina deň pred korunováciou a uložili ju do stráženej sakristii. Udialo sa tak za hlaholu dómskych zvonov.

    viac… http://www.korunovacneslavnosti.sk/korunovacia-marie-terezie.php

Comments are closed.