Biskup Sečka požehná obnovené priestory Katedrály sv. Martina v Spišskej Kapitule

Obrázok k článku od zora.

Vo štvrtok spišský diecézny biskup Štefan Sečka požehná obnovené jedinečné priestory v interiéri Katedrály sv. Martina v Spišskej Kapitule. Ako informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, ide o priestory, ktorým doterajšia historiografia neprikladala význam, aký im právom patrí – gotickú južnú sakristiu katedrály, kanonickú knižnicu a westwerk. Od leta 2018 Spišské biskupstvo plánuje sprístupniť aj túto časť katedrály širokej verejnosti. V obnovených priestoroch nainštalujú menšie muzeálne expozície, venujúce sa dejinám katedrály, ale aj kresťanskej kultúre a umeleckohistorickým pamiatkam.

 

Pri príležitosti požehnania obnovených priestorov bude prezentovaná monografia Katedrála sv. Martina v Spišskej Kapitule. Monografia ponúka súhrn najnovších poznatkov o dejinách a stavebnom vývoji katedrály získaných počas najnovších výskumov. Vo štvrtok zároveň uvedú premiéru dokumentárneho filmu Katedrála sv. Martina, Spišská Kapitula. Dokument ponúka výnimočný pohľad na túto sakrálnu stavbu aj cez výskumy, ktoré v nej robili. Zaujímavú kameru v ňom dopĺňa sugestívna hudba. Film je dôstojnou poctou tejto vzácnej historickej stavbe.

 

Spišské biskupstvo od roku 2006 kontinuálne pokračuje v rozsiahlych výskumoch a obnove svojho ústredného chrámu – Katedrály sv. Martina v Spišskej Kapitule. Pôvodná neskororománska stavba, prestavaná v 14. a 15. storočí do svojej dodnes zachovanej gotickej podoby, je vzácnym príkladom stavebného vývoja sakrálnych objektov v strednej Európe.

 

Dodnes si v jedinečnom meradle zachovala vzácne architektonické a umeleckohistorické súčasti, čo v roku 1993 viedlo k jej zápisu do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Spišské biskupstvo preto pri aktivitách výskumu a obnovy tejto vzácnej pamiatky postupuje nanajvýš precízne a spolupracuje pritom s významnými odbornými inštitúciami i poprednými odborníkmi z rozličných oblastí pamiatkových výskumov a reštaurovania.

foto: zdroj :Wikipédia

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Strecha katedrály je deravá

SPIŠSKÁ KAPITULA – Do katedrálneho Chrámu sv. Martina v Spišskej kapitule zateká. Vzácny architektonický skvost, ktorý je zapísaný do zoznamu kultúrnych a prírodných pamiatok UNESCO, preto urýchlene začali zachraňovať pamiatkari.

V Katedrále sv. Emeráma objavili najstaršie pastofórium v Uhorsku

Najstaršie pastofórium v celom bývalom Uhorsku sa podarilo objaviť pri reštaurovaní Katedrály svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Schránka na prechovávanie Sviatosti oltárnej sa nachádzala v hornej lodi chrámu pod ozdobou, preto ju predtým nebolo vidieť. Pochádza z roku 1497 a s najväčšou pravdepodobnosťou ju zhotovili majstri z Florencie. Na území bývalého Uhorska sa nachádzajú len štyri renesančné pastofóriá, nitrianske je z nich najstaršie.