Biskup požehnal zrekonštruovaný oltár majstra Pavla

Obrázok k článku

V Chráme sv. Jakuba, apoštola, požehnal cez víkend spišský diecézny biskup Štefan Sečka zrekonštruovaný hlavný oltár levočského chrámu. Sečka počas posviacky pripomenul nadčasový presah biblických výjavov, ktoré Majster Pavol stvárnil na svojom monumentálnom diele. „Apoštol Jakub akoby naznačoval svoje vykročenie k Panne Márii; táto symbióza nás aj našich potomkov obdarúva ovocím viery.“

 

Hlavný oltár sv. Jakuba prešiel prvou rekonštrukciou po sto rokoch od svojho vytvorenia, čiže v roku 1619. K druhej oprave oltára sa muselo prikročiť v roku 1778, čo potvrdzuje nápis na oltári. Tretia rozsiahla obnova tejto pamiatky sa uskutočnila v roku 1874. Štvrtú rekonštrukciu oltára vykonali a odborne garantovali veľmi známi a uznávaní reštaurátori bratia Kotrbovci z Brna.

 

V rokoch 2010 – 2012 boli opravené vonkajšie omietky kostola, štyri vitrážové okná, všetky nástenné maľby v sanktuáriu a komplexne bolo zreštaurované pastofórium. Po tejto etape nasledovala rozsiahla oprava hlavného oltára Majstra Pavla. Táto generálna rekonštrukcia bola financovaná z viacerých zdrojov. Kanadský darca venoval 122-tisíc eur a nadácia Messerschmidt 240-tisíc eur.

 

Agentúru SITA informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Obnova chrámu sv. Jakuba v Levoči

Obnova gotického chrámu sv. Jakuba v Levoči bola v minulom roku najväčšou investičnou akciou Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči. V minulom roku ukončili reštaurátori obnovu sakristie a začali pracovať na exteriéri a interiéri svätyne kostola. V roku 2010 vykonali reštaurátori na chráme sv. Jakuba práce v hodnote takmer milión eur. Obnova svätyne chrámu sv. Jakuba potrvá podľa vedúceho Oblastného reštaurátorského ateliéru Ivana Tkáča do roku 2012. Náklady na obnovu tejto časti kostola odhaduje Tkáč na 1,2 milióna eur. Po dokončení obnovy svätyne zostane reštaurátorom obnoviť už len južnú stranu a časť veže kostola. Ešte do Veľkej noci by sa mali do interiéru kostola vrátiť aj zreštaurované náhrobné epitafy z krstnej kaplnky.