Betlehemy z Třebíča

Dňa 9.12.2004 v budove na Vajanského nábr. 2 v Bratislave bude sprístupnená (v rámci podujatia Nostalgia expo) výstava betlehemov pochádzajúca z Múzea Vysočiny Třebíč. Túto putovnú výstavu unikátnych betlehemov už mali možnosť vidieť návštevníci múzeí nielen v mnohých mestách na území Českej republiky, ale aj Kanade, v Rakúsku a teraz aj na Slovensku. Ide o mimoriadne obľúbenú výstavu, ktorú múzeum zapožičiava v období Vianoc ale aj mimo nich rôznym múzeám a inštitúciám, a je rezervovaná aj niekoľko rokov dopredu. Muzeum Vysočiny Třebíč má vo svojej zbierke rôzne betlehemy v počte takmer 80 ks. Toto číslo sa neustále mení, či už vďaka nákupom alebo darom. Najväčšia časť tvoria skrinkové betlehemy rôznych veľkostí, buď maľované na lepenke alebo vyrezávané. Hneď za nimi nasledujú skladacie (z väčšej časti maľované na lepenke) a ďalšiu časť zbierky tvoria betlehemy tlačené, rôzne menšie torzá a tiež časti pozostalostí po třebíčskych výrobcoch betlehemov. V tejto oblasti je v ich zbierkach takmer celá dielňa pána Jaroslava Charváta (1908 – 2000) , ktorá obsahuje natlačené figúrky na kartóne v rôznom druhu rozpracovanosti, náradie, ktorým figúrky vyrezával, vzorkovníky farieb a veľké množstvo krásnych, do posledného detailu rozpracovaných miniatúrnych figúriek. Asi jedna tretia zbierky Muzea Vysočiny Třebíč je vystavená v stálej expozícii, časť putuje pre veľký záujem po republike aj mimo nej a ďalšia časť čaká na rekonštrukciu stálej expozície betlehemov, aby mohla byť taktiež vystavená. Na výstave v našom múzeu môže návštevník vidieť 10 kusov betlehemov zapožičaných z múzea v Třebíči – 8 z nich je skrinkových a 2 ks sú skladacie. Pochádzajú z konca 19. storočia a začiatku 20. storočia. Napr. najväčším vyinštalovaným betlehemom na výstave je skladací betlehem p. Jána Zelenky (1889-1962) má rozmery 414 x 150 cm (sú tu postavy sv. rodiny, troch kráľov, hudobníkov, anjelov, ale aj zvieratá, stromy, rastliny, jaskyne, zrúcaniny, mestá, hrady), Skrinkový maľovaný betlehem na lepenke, maľoval Antonín Čeloud(1839 -1918). Úžasná atmosféra vianočných sviatkov spojených s narodením Ježiša Krista je takmer hmatateľná pri prehliadke tejto výstavy, na ktorú Vás srdečne pozývame.

termín konania: 09.12.2004 – 06.01.2005
miesto konania : Budova Slovenského národného múzea, Bratislava, Južná loď
organizátor: Riaditeľstvo SNM
spoluorganizátor: Múzeum Vysočiny Třebíč
vystavovateľ: Múzeum Vysočiny Třebíč
kurátor: Ing. Martínek, Jitka Vančová
vstupné: 40,-, 20,- 10,-
otváracie hodiny: počas Nostalgie 9.12. – 11.12. od 10.00

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vianočná výstava betlehemov z Třebíča v SNM

BRATISLAVA 6. decembra 2004 (SITA) – Putovnú zbierku unikátnych betlehemov z Múzea Vysočiny Třebíč vystavia od štvrtka v bratislavskom Slovenskom národnom múzeu (SNM) na Vajanského nábreží. Výstava je sprievodným podujatím veľtrhu Nostalgia Expo o ochrane a propagácii kultúrneho dedičstva. Betlehemy z Třebíča už videli v mnohých českých mestách, v Kanade a v Rakúsku. “Ide o mimoriadne obľúbenú výstavu, ktorú múzeum zapožičiava v období Vianoc aj mimo nich rôznym múzeám a inštitúciám,” informovala agentúru SITA Renáta Holienčinová zo SNM. Putovná zbierka je rezervovaná na niekoľko rokov dopredu. Na Slovensku ostane do 6. januára.

Spišské múzeum predstaví betlehemy zo spišských kostolov

Spišské múzeum v Levoči pripravilo v predvianočnom období IV. ročník Spišských Vianoc. Na výstave v historickej radnici na Námestí Majstra Pavla v Levoči uvidia návštevníci dvadsiatku betlehemov zapožičaných z kostolov stredného a dolného Spiša. Výstava potrvá od 9. do 19. decembra, keďže „betlehemy sa musia na Vianoce vrátiť do kostolov,“ uviedla Dáša Uharčeková Pavúková z múzea. Väčšina betlehemov pochádza z 20. storočia, nájdu sa však medzi nimi aj staršie kúsky.

Betlehemy ako ich nepoznáme – výstava v Radoľskom kaštieli

Kaštieľ v kysuckej Radoli je plný vianočných betlehemov, podľa manažérky Kysuckého múzea Lenky Jancovej z rekordných 557 výtvorov návštevníkov výstavy určite uchvátia betlehemy osadené v šupke z cibule, v cesnaku, orechu, mušli či žiarovke. Absolútnym vystaveným unikátom je betlehem osadený v zrniečku čierneho korenia, ten má rozmery len 0,6 krát 0,6 milimetra. Všetky betlehemy sú od jedného autora- Jozefa Práznovského, ktorý sa do Slovenskej knihy rekordov dostal ako autor najväčšieho počtu vlastnoručne vyrobených betlehemov. Výstavu „Betlehemy ako ich nepoznáme“ si môžu návštevníci Radoľského kaštieľa pozrieť do konca januára 2011.

Tradícia stavania a výroby betlehemov

Tradíciu betlehemov alebo jasličiek zaviedol svätý František z Assisi, zakladateľ rehole františkánov. Na Vianoce v roku 1223 pripravil v jaskyni v talianskom Grecciu jasle, do ktorých uložil živé dieťa. Vedľa stála Mária a Jozef, priviedli aj osla a vola. Napodobnením situácie opísanej v Biblii chcel František upozorniť spolubratov aj miestnych ľudí na maximálnu chudobu, v ktorej sa Boh rozhodol prísť na svet. V nasledujúcich rokoch si obyvatelia Greccia sami pripravovali živé aj umelé betlehemy a podľa Františkovho príkladu si rozdávali darčeky, aby napodobnili lásku Boha, ktorý sa nám sám dal ako dar. Tento zvyk sa neskôr rozšíril do všetkých krajín. Najhonosnejšie betlehemy sa stavali vo františkánskych a kapucínskych kostoloch a na ich výzdobe sa podieľali poprední umelci a vladári.

Deň múzeí: Trnava, Žilina

Západoslovenské múzeum Trnava, Noc v múzeu – Svetlo v tmách – v rámci toho sú pripravené podujatia a prehliadka expozícií a výstav a to: 20,00 – vernisáž výstavy Petrolejové lampy a výstavy Naiva z Kovačice, 21,00 – 21,30 Performance pre fotografov: Svetlá v oknách múzea, 22,00 Večer poézie v spolupráci s Literárnym klubom Trnava, 24,00 Polnočný koncert a počas večera bude možné vypiť si kávu alebo čaj v štylizovanej kaviarničke na II. poschodí múzea, Dátum konania: 14. máj 2005 od 19,30 do 01,00 hod. Vstupné: zdarma