Benediktíni uspeli v kauze kaštieľa Rusovce

Benediktíni, ilustračné foto, zdroj net

Rád benediktínov sídliacich v Komárne je stále v hre o kaštieľ v Rusovciach, na ktorý si dlhodobo robí nárok. Benediktíni uspeli na Najvyššom súde SR s odvolaním proti verdiktu bratislavského krajského súdu z 19. augusta 2011, ktorým boli pôvodne zamietnuté nároky rádu voči viacerým slovenským inštitúciám. Najvyšší súd rozsudok krajského súdu zrušil a prípad mu vrátil na ďalšie konanie. Agentúru SITA o tom informovala kancelária predsedu NS SR. Verdikt vyniesli už 5. júna.

Rád si robí nárok na národnú kultúrnu pamiatku na základe závetu belgickej princeznej Štefánie a grófa Eleméra Lónaya. Podľa Benediktínov pripadol kaštieľ v Rusovciach a k nim patriace hospodárstvo a nehnuteľnosti Pannonhalmskému rádu svätého Benedikta, ktorý je právnym predchodcom Maďarskej kongregácie benediktínov. Podľa benediktínov časť tohto dedičstva, ktoré pripadlo na územie terajšieho Rakúska, vlastnia a užívajú nerušene. Na druhú časť toho istého majetku, teda kaštieľ v Rusovciach a k nemu patriace nehnuteľnosti, si nevedia uplatniť svoj právny nárok viac ako 15 rokov. Najvyšším ústavným činiteľom SR viackrát navrhovali mimosúdne riešenie sporu – po usporiadaní vlastníckych vzťahov chceli ponúknuť kaštieľ a príslušné pozemky na reprezentačné účely SR a na kultúrne a cirkevné podujatia. Pannonhalmský Rád svätého Benedikta v Maďarsku sa v júli s majetkovým sporom o kaštieľ obrátil na fóra EÚ. Najvyšší predstavený Maďarskej kongregácie benediktínov, pannonhalmský biskup, arciopát Asztrik Várszegi zaslal premiérovi Robertovi Ficovi diplomatickú nótu. Vláda v auguste deklarovala záujem pustiť sa do dokončenia rekonštrukcie tejto národnej kultúrnej pamiatky a priľahlého areálu tak, že na ňu nepôjdu peniaze zo štátnej kasy. Práce by malo zabezpečiť podnikateľské prostredie. Šéf rezortu financií mal plán financovania projektu predstaviť do 15. októbra, ale keďže zatiaľ podnikateľov so záujmom vstúpiť do projektu nezohnal, termín mu predĺžili do konca novembra.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Dezolátny stav kaštieľa je

    Dezolátny stav kaštieľa je spôsobený štátom. Štátu to treba okamžite zobrať, pretože to bude v budúcnosti ďalšia z nespočetných položiek štátneho rozpočtu (myslím na budúcu prevádzku). Ešte stále v tomto štáte niet dosť rozumu? A ten dar od podnikateľov ( 1 miliarda korún) je už vrcholná sprostosť. To je slovenská varianta skrytej korupcie. Veď 30 miliónová (Sk) pokuta už položí stredný podnik. Zaplatí to pár monopolov? Alebo 100 stredných podnikov po 10 mil. Sk? Nech im to odsúhlasí dopredu odborová organizácia, veď možno to budú podniky ktoré aj prepustia pracovníkov z práce. A nech sú zverejnené. Ja som na ne sakra zvedavý.

  2. Štát, alebo cirkev, veď to je

    Štát, alebo cirkev, veď to je úplne jedno. V tomto prípade by cirkevníci zrejme nenechali budovu chátrať ako napríklad Mariacsalád, ale ako plynie z textu správy, prenajímali by ho na “reprezentačné účely SR a na kultúrne a cirkevné podujatia”. Teda vláda by platila prevádzkovanie budovy aj ako nájomca, alebo aj ako vlastník. Je naozaj úplne jedno, či bude vlastníkom štát, alebo majetkuchtiví páni odení v čiernom. Veď mafiáni sa vzájomne vždy nejako dohodnú.

  3. AntiK, nepochopil si, čo som

    AntiK, nepochopil si, čo som napísal: štát tam nemá čo robiť. Aké reprezentačné účely? Hostina predsa skončila, čo  si asi nepostrehol, ako aj oni. Ak chceš platiť dane pre “reprezentácie”, tak si plať!

  4. Naj, chceš mi tvrdiť, že keď

    Naj, chceš mi tvrdiť, že keď kaštieľ v Rusovciach budú vlastniť nejakí mnísi, že nebudeš platiť dane? :D

     

  5. Slovensko je definitívne

    Slovensko je definitívne vlastníkom kaštieľa v Rusovciach

    BRATISLAVA 24. októbra (SITA) – Slovensko je definitívne vlastníkom kaštieľa v Rusovciach, Najvyšší súd (NS) SR odmietol dovolanie Rádu Svätého Benedikta so sídlom v Komárne v kauze žaloby, ktorou sa domáhal vydania nehnuteľností – okrem iného kaštieľa v Rusovciach. Agentúru SITA o tom dnes informovala kancelária predsedu Najvyššieho súdu SR aj Úrad vlády SR. Verdikt padol 27. septembra. “Nároky Rádu Svätého Benedikta Komárno na kaštieľ v Rusovciach tak boli zamietnuté. Vlastníkom kaštieľa je Slovenská republika – Úrad vlády SR a Slovenský ľudový umelecký kolektív,” konštatoval tlačový odbor úradu vlády. Proti uzneseniu nie je prípustný opravný prostriedok.

    Ešte v stredu pritom NS SR informoval, že na základe dovolania Benediktínov zrušil rozsudok krajského súdu a prípad mu vrátil na ďalšie konanie. Háčik je však v tom, že Benediktíni podali dve dovolania. „Omylom došlo k dezinformácií, nakoľko v druhej právnej veci sú nepresnosti a nedostatky na strane žalobcu, ktoré vytýkal tak okresný i krajský súd. Pretože žalobca podľa súdov nižšieho stupňa vo svojom návrhu nenapísal zrozumiteľný petit žaloby (presne formulovaná žalobná žiadosť, pozn. SITA) čoho sa vlastne domáha, ktorých nehnuteľností,“ uviedla dnes kancelária predsedu NS SR.

    V prvom prípade odmietnutého dovolania ho Benediktíni podali voči rozsudku Krajského súdu Bratislava z 20. apríla 2011, keď im zamietli nárok na vydanie jasne označených nehnuteľností, medzi ktorými figuroval aj kaštieľ v Rusovciach. V druhom prípade Benediktíni podali a uspeli s dovolaním voči verdiktu Krajského súdu Bratislava z 19. augusta 2011. V tomto spore Benediktíni žiadali vydanie nespresnených ďalších nehnuteľností na území Slovenskej republiky v údajne bývalom vlastníctve rádu. NS SR na základe dovolania rádu zrušil rozsudok krajského súdu a vec mu vracia na ďalšie konanie. „Ani jedno z rozhodnutí NS SR neznamená zmenu vlastnícky pomerov týkajúcich sa kaštieľa v Rusovciach, rovnako to neznamená zákaz rekonštrukčných prác,“ uistila dnes kancelária predsedu NS SR.

    Rád si robí dlhodobo nárok na národnú kultúrnu pamiatku na základe závetu belgickej princeznej Štefánie a grófa Eleméra Lónaya. Podľa Benediktínov pripadol kaštieľ v Rusovciach a k nim patriace hospodárstvo a nehnuteľnosti Pannonhalmskému rádu svätého Benedikta, ktorý je právnym predchodcom Maďarskej kongregácie benediktínov. Podľa benediktínov časť tohto dedičstva, ktoré pripadlo na územie terajšieho Rakúska, vlastnia a užívajú nerušene. Na druhú časť toho istého majetku, teda kaštieľ v Rusovciach a k nemu patriace nehnuteľnosti, si nevedia uplatniť svoj právny nárok viac ako 15 rokov. Najvyšším ústavným činiteľom SR viackrát navrhovali mimosúdne riešenie sporu – po usporiadaní vlastníckych vzťahov chceli ponúknuť kaštieľ a príslušné pozemky na reprezentačné účely SR a na kultúrne a cirkevné podujatia. Pannonhalmský Rád svätého Benedikta v Maďarsku sa v júli s majetkovým sporom o kaštieľ obrátil na fóra EÚ. Najvyšší predstavený Maďarskej kongregácie benediktínov, pannonhalmský biskup, arciopát Asztrik Várszegi zaslal premiérovi Robertovi Ficovi diplomatickú nótu. Vláda v auguste deklarovala záujem pustiť sa do dokončenia rekonštrukcie tejto národnej kultúrnej pamiatky a priľahlého areálu tak, že na ňu nepôjdu peniaze zo štátnej kasy. Práce by malo zabezpečiť podnikateľské prostredie. Šéf rezortu financií mal plán financovania projektu predstaviť do 15. októbra, ale keďže zatiaľ podnikateľov so záujmom vstúpiť do projektu nezohnal, termín mu predĺžili do konca novembra.

  6. No to je dokonalá morálna

    No to je dokonalá morálna pohroma. To takýmito činmi skončíme ako Slovania v roku 900. Tí tiež robili podfuky na všetky strany, až ich iní umravnili.

    1. Po vojne sme stavbu komusi zhabali, akýmsi šťastím sa z neho nestal obilný sklad.

    2. Do dnes sme (60 rokov) na stavbu sr…li.

    3. Ako ináč môhol sud rozhodnúť, keď vieme kto tam sedí?

    4. Na chybičke v petite si tam zgustli, na to oni majú apetít. Človečina im smrdí, na tej si nezgustnú.

    5. Smejem sa, aký apetít majú dnes komunisti na feudálne sídla, ktoré vždy nenávideli (pozri staršie dejepisy).

    6. A smejem sa, že existuje tu pár podnikateľov, ktorým, keď zvýšia dane, zaplatia 30 mil Eur štátu na castel Rusovce!

    7. Závet nebohej belgickej princeznej Štefánie a nebohého grófa Elemíra Lónaya je ale príťažou!

     

     

     

  7. Trošku prísne tvrdenia, naj.

    Trošku prísne tvrdenia, naj. Každý štát má mať reprezentatívne sídlo neďaleko hlavného mesta a Rusovce sú takou ideálnou lokalitou. Desaťročia bol kaštieľ udržiavaný, rovnako park, a ako sídlo SĽUK-u aj zarobil ich reprezentáciou na renovácie, atď. Park bol voľne prístupný, bolo tam mnoho kultúrnych podujatí, až do obdobia, kedy sa začali dedičia hlásiť o svoje reštituentské práva. Vtedy začal kaštieľ s nádherným parkom chátrať.

    Rada by som svojim priateľom zo zámoria predstavila Rusovský kaštieľ a park, ale bude ma tešiť, keď bude reprezentovať SR.

    A na to dám rada dane, na rozdiel od rozmanitých súkromných účtov zlodejov a novozbohatlíkov.

  8. Dva (bohužiaľ nie veľmi

    Dva (bohužiaľ nie veľmi kvalitné) scany z roku 1958. Nádvorie a severné krídlo kaštieľa v Rusovciach, vtedy už sídlo SĽUK-u.

  9. Pred chvíľou (3.január 2021)

    Pred chvíľou (3.január 2021) hlásili na TA3, že z kaštieľa Rusovce vypratali aspoň vtáči trus.

    No, a teraz sa tu vyššie pozrite, čo som písal pred 8 rokmi: kritizoval som držanie kaštieľa v rukách štátu. Lebo štát nemá zodpovedného hospodára. Má iba dočasných kariernych sebcov. Teda aspoň na Slovensku.

Comments are closed.