Benedikt XVI. mení status Baziliky sv. Pavla za hradbami

Pápežským výnosom motu proprio obmedzil Svätý Otec tradičnú cirkevno-právnu samostatnosť rímskej Baziliky sv. Pavla za hradbami spojenej s benediktínskym opátstvom. Zároveň menoval jej prvého arcikňaza. Stal sa ním arcibiskup Andrea Cordero Lanza di Montezemolo, býv. nuncius v Izraeli.Tým sa táto bazilika na juhu Ríma s bohatou tradíciou zrovnoprávňuje s ostatnými bazilikami a stráca mimoriadny štatus, ktorý mala po stáročia. Už Ján Pavol II. zrušil benediktínskemu opátstvu sv. Pavla titul teritoriálneho opátstva a pastoráciu rímskych predmestských farností, o ktoré sa starali benediktíni, podriadil rímskemu kardinálovi vikárovi. Benediktíni majú odteraz na starosť už iba svoj kláštor a spovedanie v bazilike.
„Mnísi by mali rozvinúť mimoriadnu aktivitu v oblasti ekumenizmu,“ píše sa ďalej v motu proprio „ a to od vedením arcikňaza a Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov.“ Bazilika sv. Pavla za hradbami bola v ostatných desaťročiach často dejiskom výnimočných ekumenických udalostí počínajúc od vyhlásenia Druhého vatikánskeho koncilu. Pozemky okolo baziliky sú výsostným územím Vatikánu. V druhej svetovej vojne bola útočiskom židovských občanov, antifašistov a iných prenasledovaných ľudí.
Táto patriarchálna bazilika bola podľa tradície vybudovaná nad hrobom sv. Pavla apoštola. Patrí k najväčším Božím domom sveta.

(TK KBS )

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Našli hrob apoštola Pavla

Vatikánski archeológovia našli sarkofág, v ktorom sú zrejme pozostatky apoštola Pavla. Sarkofág asi pochádza z obdobia okolo roku 390 a objavili ho po nieko?koro?ných vykopávkach v Bazilike sv. Pavla za hradbami.

Objavili najstaršie maľby znázorňujúce apoštolov

Archeológovia a reštaurátori umenia s použitím novej laserovej technológie objavili údajne najstaršie maľby tvárí apoštolov Ježiša Krista. Obrazy nachádzajúce sa v katakombách svätej Tekly neďaleko Baziliky sv. Pavla za hradbami starovekého Ríma, vytvorili koncom štvrtého alebo začiatkom piateho storočia. Podľa archeológov mohli tieto obrazy patriť k tým, ktoré najviac ovplyvnili neskoršie umelecké vyobrazenia tvárí Kristových nasledovníkov. O freskách sa vedelo, no detaily bolo možné vidieť až počas reštauračného projektu, ktorý sa začal pred dvoma rokmi. Jeho výsledky vedci oznámili na tlačovej konferencii dňa 22. júna 2010.

Hrob Jána Pavla II.

(TKBS) Vatikán: Od 13. apríla je hrob Jána Pavla II. v krypte Baziliky svätého Petra prístupný verejnosti. Už v utorok večer po 5. zádušnej svätej omši za Jána Pavla II. ho navštívili mnohí kardináli.