Bavorsko: Objavili najstarší kríž s korpusom na svete

Obnova.sk Fotografia

Nemecko: Ľudia v bavorskej dedinke Enghausen boli vlastne vždy dosť spokojní so svojím krížom s ukrižovaným Kristom v ich malom dedinskom kostolíku. Nuž takého krásneho románskeho Krista naozaj nemá v hornom Bavorsku každý. Pravdaže bol už trocha zašlý a zaprášený počas stáročí, veď v malom filiálnom kostolíku sv. Kríža sa slúži už iba niekoľko omší v roku. Kríž však dali zreštaurovať a tým sa tento kríž stal takmer cez noc senzáciou v oblasti dejín umenia. Ukázalo sa totiž, že údajne románsky kríž je pravdepodobne najstarším krížom s ukrižovaným Kristom v životnej veľkosti na svete.Obnova.sk Fotografia
Ilustračné foto

Rutinná prehliadka priniesla veľké prekvapenie. „Hodnotnejšie umelecké predmety posielame po zreštaurovaní často ešte na uhlíkovú analýzu do Zürichu,“ hovorí Peter Steiner, riaditeľ freisinského Diecézneho múzea. Požiadal totiž o zapožičanie kríža na veľkú výstavu krížov, ktorú otvorili 19. februára. Krátko pred dokončením katalógu, prišla ohromujúca správa z Zürichu: vedci na Technickej vysokej škole zo stavu rozpadu uhlíka obsiahnutého v dreve zistili, že kríž z Enghausenu nevznikol okolo roku 1200, ako sa doteraz predpokladalo, ale musel byť vyrezaný už koncom 9. storočia.

„Ak je toto datovanie skutočne správne, treba nanovo napísať dejiny umenia. Doteraz považovali vedci za najstarší kríž s Kristom v životnej veľkosti Gerov kríž v kolínskom dóme z rokov 970-980. Teraz by mal teda byť najstarším plastickým znázornením Krista hornobavorský kríž, ktorý pôvodne vyrezali pre Kastulovu katedrálu v Moosburgu a v 16. storočí premiestnili.

Vlastne to mohli prezradiť už vlasy, myslí si riaditeľ múzea a zahľadí sa na hlavu Ukrižovaného z lipového dreva, ktorá teraz žiari novou krásou a hľadí dolu na návštevníkov výstavy vo Freisingu. Navŕšené husté kučery Krista totiž už v období romantiky vyšli z módy. Moderné boli v dobe Karola Veľkého. Po temnom období sťahovania národov sa vtedy po prvý raz začali znova vyrezávať sochy v životnej veľkosti.
Mníchovsko-freisinská arcidiecéza chce dať sochu Krista znova preskúmať a privolať aj európskych odborníkov. Pre 150 duší Enghausenu je podľa slov miestneho farára Eduarda Stupaka jedno isté: Kríž sa má v každom prípade vrátiť do svojho domova a naďalej zdobiť kostol – či už je senzáciou alebo nie. -tkkbs-

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ukrižovanie

– Aké druhy krížov sa používali?
Rôzne. Najčastejšie bol používaný kríž v tvare +, takzvaný latinský kríž. Svätého Ondreja napríklad ukrižovali na kríži v tvare X, kríž svätého Antona má tvar T.