Bašavel pritiahol na Červený Kameň tisícku divákov

Rómsky bašavel na hrade Červený Kameň pritiahol viac ako tisíc návštevníkov. Malí aj veľkí si prišli v piatok vychutnať originálnu rómsku zábavu v podaní talentovaných detí z Divých makov a profesionálnych rómskych umelcov. Hralo sa bábkové divadlo, varili sa rómske jedlá a zahanbiť sa nedali ani tradiční rómski remeselníci.

Vystúpenia odštartovala slovenská kráľovná rómskych piesní Monika Rigová. Od 19:00 to roztočili divé maky na motívy muzikálu Cigáni idú do neba aj s Katarínou Hasprovou. V bašavelovaní pokračovali Cigánski diabli, tanečníci Robert a Gerhard Sendreiovci, Jaro Bekr a tanečná skupina Spin vs Partia. Rómsku zábavu naplno vygradovali Gipsy.cz. Program moderovala Petra Polnišová. Počas večera sa vydražili aj obrazy, namaľované talentovanými deťmi z Divých makov. Najväčší úspech zožal obraz Vydezinfikované nebo od Miloša Cinu. Nový majiteľ ho získal za 300 eur. Súčasťou Rómskeho bašavelu bol aj výtvarný workshop pre návštevníkov, ktorý spolu s deťmi z Divých makov zastrešovala mladá rómska výtvarníčka Laďa Gážiová. Rezbárske práce prezentoval Ivan Berky-Dušík so svojimi zverencami. Agentúru SITA o tom informovala PR manažérka Anna Podlesná.


„Deti z Divých makov sa na Rómsky bašavel pripravovali počas celého týždňa. Verím, že ich talenty návštevníkov nadchli. Naším cieľom bolo tiež prezentovať nové deti, pre ktoré sme ešte nemali darcov. O to viac sa tešíme z toho, že počas Rómskeho bašavelu sa nám podarilo získať podporu pre sedem nových talentov,“ povedala riaditeľka združenia Divé maky Lucia Dohnalová. Rómsky bašavel bol dôležitým momentom aj pre samotných darcov. Pri pohľade na vystúpenia divých makov pociťovali hrdosť, sem-tam tiekli aj slzy dojatia. Niektoré deti svojich darcov stretli po prvý raz.


Program Divé maky je o životnej šanci pre nadané rómske deti. Deti do programu vyberá odborná komisia cez talentové skúšky. Každé dieťa má prideleného svojho regionálneho tútora, ktorý s ním a jeho rodinou pravidelne komunikuje. Zároveň informuje administrátora programu o pokroku a rozvoji talentu každého dieťaťa. V súčasnosti je v programe zaradených 47 detí a 10 regionálnych tútorov. V septembri plánujú Divé maky otvoriť nový školský rok s celkovým počtom 74 zapojených detí.


V tomto roku združenie Pro donum rozširuje program Divé maky aj do rómskej osady v obci Jarovnice. V rámci pilotného projektu Divé maky – šanca pre rómske talenty z celého Slovenska zapoja prvých sto detí z Jarovníc. Všetky vzdelávacie aktivity sa budú diať priamo v obci, kde bude pôsobiť lokálny tím, umelci aj pedagógovia. Budúci rok sa aj tieto deti zúčastnia na Letnej akadémii.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hrad ožije rozprávkami

Ľubovniansky hrad ožije rozprávkami. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre žiakov základných škôl tradičné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí – Vstúpte s nami do rozprávky.

Te pridžarel pes – Spoznajme sa 2005

Už po tretí krát majú záujemcovia o rómsku kultúru možnosť prísť
do Múzea slovenskej dediny v Martine – Jahodníckych hájoch na podujatie s názvom Te prindžarel pes – Spoznajme sa. V tomto roku sa podujatie bude konať v nedeľu 24. júla , v čase od 10. do 16. hodiny. Aký bude jeho tohoročný program?

Piatkovú Noc s Andersenom venuje knihám 4 100 detí

Spolu 4 100 detí prespí v piatok 26. marca 2010 v noci v 121 slovenských knižniciach a školách v rámci Noci s Andersenom. Do medzinárodného podujatia na podporu čítania detí sa zapájajú knižnice v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Nemecku, Rakúsku či v Slovinsku. Počas tohtoročnej Noci s Andersenom sa vo všetkých zúčastnených krajinách očakáva účasť vyše 30-tisíc detí. Agentúru SITA o tom informovala Silvia Stasselová, predsedníčka Spolku slovenských knihovníkov, ktorý je koordinátorom podujatia na Slovensku.