Barokové explorácie zaznejú v Poľsku i na Slovensku

Obrázok k článku

Po minuloročnej vydarenej slovensko–poľskej spolupráci súboru starej hudby Musica aeterna pod umeleckým vedením Petra Zajíčka a Szczawnického komorného zboru pod dirigentskou taktovkou Agnieszky Źarskej sa obe strany rozhodli pokračovať v cykle koncertov s názvom Barokové explorácie 2. Prvý koncert odohrajú vo štvrtok 12. júla v horskom prostredí rekreačného komplexu obce Szczawnica. Koncert sa zopakuje 13. júla v gotickom kostole sv. Barbary v historickom centre Krakova o 19:00, informovala Eva Slaninkova z Musica aeterna.

V sobotu dopoludnia 14.júla opäť v Szczawnici sa umelci zúčastnia na tvorivej dielni pre deti. Následne sa presunú na Slovensko, kde sa uskutoční koncert v kostole sv. Antona v Červenom Kláštore o 18:00. Poslednou zastávkou umelcov bude historický skvost, kostol sv. Juraja v Spišskej Sobote v Poprade. Tu bude koncert v nedeľu 15. júla o 17:00 zároveň prvým podujatím IX. ročníka festivalu Sobotské dni starej hudby.

Myšlienka Barokových explorácií vznikla vlani v Szczawnici, v jedinečnom prírodnom prostredí Pienin, kde aj tento rok zaznejú dva koncerty pod titulom Händel Pasticcio – výber skladieb z Mesiáša a Chandos a Coronation Anthem. Poľské a slovenské hudobné teleso podporí Alta Cappella z Krakova a sólisti kontratenorista Nicholas Spanos z Grécka a maďarský tenorista Zoltán Megyesi, informovala Slaninkova. Projekt sa uskutočňuje pod patronátom generálneho konzula Slovenskej republiky v Krakove Mareka Lisánskeho, starostu mesta Gminy Szczawnica Gregorza Niezgoda a rodiny Maňkowských a za finančnej podpory fondu Pro Slovakia a Višegrádskeho fondu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zreštaurovaný barokový organ sa opäť rozozvučí

POPRAD 18. januára 2001 (SITA) – Necelé štyri mesiace trvalo reštaurovanie barokového organu v kostole sv. Juraja v mestskej časti Popradu Spišskej Sobote. V nedeľu o 16:00 sa v kostole uskutoční slávnostný koncert, na ktorom predstavia celú šírku a rozsah zreštaurovaného organu, uviedol pre agentúru SITA správca rímsko-katolíckej farnosti v Spišskej Sobote Michal Lipták.