Banskoštiavnická Kalvária ide do sveta. Predstaví sa v Miláne

Obrázok k článku

Dnes sa v priestoroch prestížnej milánskej Gallerie d’Italia v rámci výstavy La bellezza ritrovata prvýkrát predstavia tri vzácne reliéfy banskoštiavnickej Kalvárie talianskej verejnosti. Spoločnosť im budú robiť diela Caravaggia, Rubensa či Perugina.

 

Obnova troch reliéfov je výsledkom pomoci bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, materskej spoločnosti VÚB, v rámci programu Restituzioni. Je to pravidelný dvojročný projekt zameraný na reštaurovanie umeleckých diel, ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva Talianska. Prvýkrát vo svojej 25 ročnej histórii vzal pod patronát aj obnovu pamiatky v zahraničí. Pomoc získala banskoštiavnická Kalvária vo výške 51 000 eur.


Na pravidelnej výstave, ktorá prezentuje obnovené historické artefakty v rámci projektu Restituzioni, sa tak milánskemu publiku predstavia aj drevené barokové reliéfy zo Slovenska. Pieta, Ježiš sa lúči so svojou Matkou a Ježiš pred Kajfášom sa ocitnú vedľa významných umeleckých diel z oblastí Piemontu, Kalábrie, Toskánska a ďalších regiónov Talianska.

 

Záchrana kultúrneho dedičstva je jednou z priorít a ťažiskových aktivít nadácie na Slovensku. Banskoštiavnickú Kalváriu Nadácia VÚB dlhodobo podporuje nielen finančne, ale tiež komunikačne, čo pomáha získavať nových donorov na jej obnovu. Celkové náklady na jej rekonštrukciu sa totiž odhadujú až na viac ako 3 mil. EUR.
Vďaka aktivitám nadácie zaujal tento barokový skvost aj v Taliansku. Pomoc 51 000 eur, ktorú získalo trio reliéfov, je nad rámec dohodnutej desaťročnej spolupráce VÚB banky a Kalvárskeho fondu z roku 2008. Tá predstavuje celkovú sumu 663 878,38 eur, čo je historicky najväčší príspevok súkromnej firmy na konkrétny projekt v oblasti kultúry.

 

V zmysle projektu záchrany Kalvárie sa bude postupne konzervovať a reštaurovať všetkých 17 zachovaných reliéfov. Po ich obnove budú vystavené ako súbor originálov v muzeálnych priestoroch.
Trojicu reliéfov predstavených v Miláne budú môcť po ich návrate na Slovensko obdivovať návštevníci expozície “Kalvária v azyle” v Starom zámku v Banskej Štiavnici.

 

Obrázok k článku

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články