Banskobystričania bojujú za mestský park

BANSKÁ BYSTRICA – Banskobystričania zažili včera jeden z najväčších občianskych protestov za posledné roky. Približne dvetisíc ľudí utvorilo živú reťaz okolo celého mestského parku pod Pamätníkom SNP. Dôvodom protestu sú podľa organizátorov zámery magistrátu zastavať časť parku uprostred mesta.

Podľa zverejnených návrhov urbanistických štúdií by malo na mieste parku stáť kongresové centrum, divadlo alebo športová hala.


Protest a výzvu poslancom mestského zastupiteľstva, aby zastavili likvidáciu parku, organizovali Centrum komunitného organizovania a občianska iniciatíva Občania mestu.
“Chceme, aby poslanci odmietli navrhované urbanistické štúdie,” povedala Andrea Štulajterová z Centra komunitného organizovania. Protestovať prišiel aj poslanec mestského zastupiteľstva Pavol Katreniak. Pripomenul, že po vojne pre park zanikla historická Mäsiarska ulica. “Je neskutočné, aby padla táto zelená plocha uprostred mesta,” dodal.


Záujem postaviť športovú halu s klziskom za viac ako pol miliardy korún prejavil už pred rokom slovenský hokejový reprezentant a hráč NHL Richard Zedník. Športová hala s tréningovým klziskom, viacerými športoviskami, reštauráciami a podzemným parkoviskom by mala stáť práve pod Pamätníkom SNP. Zedník pôvodne plánoval stavať na pozemku pod budovou krajského úradu, ale nepodarilo sa mu to.


K problému výstavby pri pamätníku zvolali koncom mája mestskí poslanci verejné zhromaždenie. Primátor Ján Králik na stretnutie s približne 400 občanmi neprišiel. Občania vtedy vyzvali poslancov, aby nesúhlasili s výstavbou. Odvolávajú sa na názor architektov a urbanistov a tvrdia, že výstavba v takej podobe nie je v súlade s rozvojom mesta.


Daniel Vražda


Zdroj: Denník SME, 27. 6. 2006


 


Poznámka redakcie Obnova.sk:


Autorom urbanistickej koncepcie areálu pod banskobystrickým pamätníkom SNP, tak ako dnes existuje, je profesor Emanuel Hruška, jeden z najvýznamnejších československých urbanistov 2. polovice 20. storočia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto odmietlo priemyselný park vedľa kultúrnej pamiatky

POPRAD/SPIŠSKÁ BELÁ 13. mája (SITA) – Obyvatelia Spišskej Belej odmietli výstavbu priemyselného parku v blízkosti národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa Strážky. Takéto stanovisko zaujali aj poslanci Mestského zastupiteľstva v Spišskej Belej, ktorí nesúhlasili so zmenou územného plánu v lokalite medzi Pradiarňou a kaštieľom Strážky. „Firma Toreal požiadala mesto o čiastkovú zmenu územného plánu, keďže navrhovaný priemyselný park sa čiastočne nachádza aj na katastrálnom území Spišskej Belej,“ uviedol pre SITA primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Priemyselný park s rozlohou takmer 30 ha plánuje v lokalite za Pradiarňou vybudovať mesto Kežmarok. Približne tretina parku zasahovala do katastrálneho územia Spišskej Belej a bola by v dotyku s kaštieľom Strážky.