Banské múzeum v prírode privítalo 1,5-miliónteho návštevníka

Obrázok k článku od zora.

Gabriel z okresu Trnava v sprievode svojej mamy sa stal 1,5-milióntym návštevníkom Banského múzea v prírode, ktoré je jednou zo stálych expozícií Slovenského banského múzea (SBM) v Banskej Štiavnici. V dlhodobo najnavštevovanejšej expozícii ho vo štvrtok 19. júla privítali predstavitelia múzea. Ako pre agentúru SITA uviedla vedúca Odboru marketingu a environmentálnej výchovy SBM Petra Páchniková, Gabko získal ročnú vstupenku do všetkých stálych expozícií SBM.

 

Slovenské banské múzeum je vďačné všetkým návštevníkom, ktorí návštevou expozície Banského múzea v prírode sprístupnenej v roku 1975 prispeli k dosiahnutiu tohto čísla už v polovici letnej turistickej sezóny v roku 2018. „Poďakovaním pre Gabka, ako 1,5-miliónteho návštevníka, sú ročná vstupenka do všetkých stálych expozícií SBM v Banskej Štiavnici a Handlovej pre neho a ďalšie tri osoby, upomienkové predmety, ale aj iné malé prekvapenia,“ povedala Páchniková a doplnila, že navštíviť môže v Banskej Štiavnici Starý zámok, Nový zámok, Galériu Jozefa Kollára, Mineralogickú expozíciu Berggericht, Baníctvo na Slovensku v Kammerhofe, Dedičnú štôlňu Glanzenberg, Banské múzeum v prírode a v Handlovej Expozíciu Uhoľného baníctva na Slovensku.

 

Slovenské banské múzeum vzniklo v roku 1964 zlúčením Mestského múzea, založeného v roku 1900 a Štátneho banského múzea Dionýza Štúra, ktoré bolo zriadené v roku 1927. Od svojho vzniku buduje mineralogicko-ložiskové, banskotechnické, národopisné, umelecko-historické, archeologické a numizmatické zbierkové fondy a zbierky všeobecnej histórie. Má celoslovenský charakter a v rámci regiónu dokumentuje aj históriu Banskej Štiavnice a jej okolia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

SBM – Podzemie očami meračov v minulosti

(do 15. septembra)
Slovenské banské múzeum 8.júna otvorilo, v kaplnke v Kammerhofe, výstavu Podzemie očami meračov v minulosti. Výstava vznikla spoluprácou Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, Banského múzea v Rožňave, Slovenského banského múzea a Štátneho ústredného banského archívu v Banskej Štiavnici. Autori výstavy predstavujú dve skupiny menej známych máp- banské a jaskynné.