Banská Štiavnica – Pamiatky: Kalvária

Obnova.sk Foto

(1/3) Ide o komplex sakrálnych stavieb na kopci nazývanom „Scharfenberg“. Stavba sa vykonávala od 14. septembra 1751. stavba Kalvárie stála 27 245 zlatých, väčšinou z darov štiavnických rodín a ťažiarov. Obnova.sk Foto

Celý komplex pozostáva zo štyroch častí – z troch úvodných kaplniek, piatich väčších stavieb a kríža, situovaných v osi celej kompozície zo siedmych staníc, postavených pri chodníku na ľavej strane od osi a zo siedmych staníc, postavených pri chodníku napravo od osi. Stanice majú tvar kaplniek s polkruhovo ukončeným obzorom. V plytkom obzore sa nachádza reliéf. Prvé tri znázorňujú odchod Ježišov na verejnú činnosť, pokúšanie od diabla a umývanie nôh. Prvou stavbou v osi Kalvárie je dolný kostol. Jeho súčasťou je kaplnka, dve veže a oltáre v ich prízemí. Na jednej strane medzi kaplnkou a vežou je sakristia, na druhej strane byt strážcu Kalvárie. Kríž na kamennom podstavci stojí na svahu nad dolným kostolom.
Sväté schody sú napodobeninou rímskych svätých schodov pri Laterénskej bazilike. Na štiavnickej kalvárii je 34 schodov a v každom z nich bola relikvia niektorého svätca. Stanica „Hľa človek“ (Ecce homo) je dvojetážová baroková kaplnka. V Spodnej časti je figurálna scéna korunovanie tŕním, v hornej výjav, v ktorom Pilát ukazuje Krista zástupu.
Horný kostol pozostáva z oválnej lode medzi hranolovými vežami. Loď má vysoký polkruhovo ukončený portál medzi dvojicami iónskych stĺpov, poškodených počas vojnových udalostí r. 1945. V lodi je oltár zasadený do umelo vytvoreného kopca kalvárie. Na kalvárii je trojica krížov s telom Krista a dvoch lotrov, pod krížom postava P. Márie, apoštola Jána a Márie Magdalény. Pod oltárom je očistec.
Boží hrob – kaplnka na opačnom svahu kopca obsahuje oltár a za ním hrob s mŕtvym telom Kristovým. Pri hrobe sochy troch žien s nádobami mastí. Sedem kaplniek na ľavej znázorňuje utrpenie Kristovo. Sedem kaplniek na opačnej strane znázorňuje bolesti P. Márie.
Od čias protitureckých bojov stála na vrchole „Scharfenbergu“ vartovka. Bola používaná ako pozorovateľňa a dávali sa z nej znamenia pred blížiacim sa nepriateľom.

Serial:
Banská Štiavnica – Pamiatky (1/3) Kalvária
Banská Štiavnica – Pamiatky (2/3) Nový zámok
Banská Štiavnica – Pamiatky (3/3) Starý zámok

Zdroj: TIK Banská Štiavnica

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Banská Štiavnica – Pamiatky: Nový zámok

(2/3) V rámci opevňovania mesta proti Turkom postavili v rokoch 1564 – 1571 na vrchole kopca v blízkosti cesty na Vindšachtu mohutnú hranolovitú stavbu. Pevnosť bola neskôr prestavovaná, takže dnes má štyri poschodia s nárožnými baštami a strieľňami. Budova mala brániť mesto pred prípadným vpádom Turkov od Levíc a Pukanca.

Kalvária sa dočkala

Banskoštiavnická Kalvária je jednou z vôbec najvýznamnejších barokových pamiatok Slovenska. Jej zúfalý stav už roky trápi nielen obyvateľov Banskej Štiavnice, ale aj domácu a svetovú odbornú verejnosť.

Odpovede

  1. Banská Štiavnica – Pamiatky: Kalvária

    Jún 2008

    Tradičný štiavnický rozprávkový les v novom šate a priestoroch na Vás čaká na banskoštiavnickej Kalvárii. V sobotu 7. júna 2008 sa stretnete s Princeznou so zlatou hviezdou na čele, Hlúpou ženou, či Maťkom a Kubkom. Svojou troškou do programu prispejú tiež žiaci Základnej umeleckej školy v Banskej Štiavnici s predstavením „História hovorí“. Vstupy na denný program sú každých 35 minút, prvý o 10:00 hod. a posledný o 14:45 hod. O 18:00 je pripravené vystúpenie Štúdia KASPRZYK z Liptovského Mikuláša v priestoroch kostolíka na Kalvárii.
    Toto podujatie sa v rámci cyklu Rozprávkový les už stalo pre Banskú Štiavnicu tradíciou a každý rok vždy s novými nápadmi priláka mnohých návštevníkov. Zaujímavosťou je aj to, že ho organizuje Mestský študentský parlament, ktorý takýmto spôsobom demonštruje záujem o obohatenie programu mesta a zároveň inšpiruje aj „dospelákov“ k väčšej a zmysluplnej aktivite.

  2. Re: Banská Štiavnica – Pamiatky: Kalvária
    Repro z SME MY Ziara 01.2009

    Pre citanie, kliknite na obrazok.

Comments are closed.