Banská Bystrica: Radnicu na Námestí SNP majú dokončiť tento rok

21. mája 2008 – Bývalú banskobystrickú radnicu na Námestí SNP by mala mestská firma MBB zrekonštruovať do konca tohto roka. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede primátor Ivan Saktor.Koncom roka by mali otvárať prednú časť radnice, rekonštrukciu zadného traktu tejto historickej budovy dokončia na budúci rok. V prednej časti by mali byť reprezentačné priestory pre primátora a viceprimátora, obradná sieň, salóniky a v presklenom podkroví sieň na slávnostné rokovania zastupiteľstva.

Ide o realizáciu pôvodného projektu rekonštrukcie, ktorá sa začala ešte v čase, keď bol primátorom Banskej Bystrice Igor Presperín. Pre nedostatok financií rekonštrukcia radnice niekoľko rokov stála, jej dokončenie sľuboval aj primátor Ján Králik.

Ako dnes uviedol Saktor, na rekonštrukciu radnice investuje MBB zhruba 155 miliónov korún, z toho do prednej časti okolo 80 miliónov. Mesto si potom bude reprezentačné priestory v prednom trakte radnice od svojej firmy MBB prenajímať. “Ak všetko pôjde podľa plánu, chceli by sme ju otvárať na Silvestra,” dodal Saktor. Mesto predalo radnicu firme MBB vlani v októbri za 35,6 milióna korún.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Banskej Bystrici otvorili zrekonštruovanú radnicu

Primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom v stredu 24. novembra 2010 na Námestí SNP slávnostne otvorili zrekonštruovanú budovu historickej banskobystrickej radnice. Úvodný slávnostný program a následnú prehliadku radnice si nenechalo ujsť zhruba 500 občanov, ďalší na prehliadky, ktoré budú prebiehať do 19:00 priebežne prichádzajú. “Myslím si, že ako krajské mesto si Banská Bystrica zaslúži mať takýto reprezentatívny dom. Dajú sa tu prijímať zahraničné delegácie, dajú sa tu robiť koncerty, výstavy. Čiže je to taký multifunkčný, reprezentatívny priestor a myslím si, že občania to ocenia,” povedal Saktor.

Štátnu operu začnú rekonštruovať ešte tento rok

BANSKÁ BYSTRICA 1. júna 2004 (SITA) – Vyše dva roky plánovaná rekonštrukcia budovy banskobystrickej Štátnej opery (ŠO) by sa mala začať ešte v tomto roku. Po návšteve ŠO, Múzea SNP a Štátnej vedeckej knižnice to dnes v Banskej Bystrici vyhlásil minister kultúry Rudolf Chmel. Uviedol, že v rozpočte ministerstva sa pokúsi nájsť dva-tri milióny na začatie rekonštrukcie a pri rokovaniach o budúcoročnom rozpočte bude presadzovať zvýšenie kapitálových prostriedkov pre ŠO. Chmel konštatoval, že je smutný z dezolátneho stavu, v akom budova ŠO je. Verí, že do troch rokov sa ju podarí komplexne zrekonštruovať.

Opravia Starú radnicu a Aponyiho palác

BRATISLAVA 23. augusta (SITA) – S rekonštrukčnými prácami na budovách Starej radnice a Aponyiho paláca v Bratislave začne mestská organizácia Paming najskôr v druhej polovici budúceho roku. Agentúru SITA o tom informovala vedúca inžinierskych činností Pamingu Zdenka Turzíková. “Opraviť by sa mala strecha Starej radnice zo strany Hlavného námestia a fasády vo vnútri radničného námestia,” povedala Turzíková.

Bratislavskú Starú radnicu začnú rekonštruovať v septembri

Starú radnicu v Bratislave by mali začať rekonštruovať po 15. septembri 2008. Pôvodne sa mala radnica uzavrieť už pred letom, vedenie mesta sa však rozhodlo, že nádvorie radnice bude otvorené a prístupné verejnosti ešte počas tohtoročného Kultúrneho leta 2008. Expozícia Múzea mesta Bratislavy nachádzajúca sa v objekte Starej radnice, tak bude pre záujemcov otvorená celé leto.