Banská Bystrica: Barbakan v lešení

Obnova.sk Fotografia

Celý objekt hradného barbakanu, vrátane jeho vysokej veže, od januára 2005 postupne obalilo lešenie. Z pohľadu chodca dnes vidieť celoplošne otlčenú vrchnú omietku, väčšinou až na murivo. K čomu rekonštrukcia smeruje?Obnova.sk Fotografia

Barbakanu svitlo na lepšie časy

Na základe uznesenia mestského zastupiteľstva č. 279/2004-MsZ z decembra minulého roka bol prenajatý hradný areál Barbakan, ktorý je vo vlastníctve mesta, akciovej spoločnosti MBB a.s. na dobu 20 rokov. Spoločnosť MBB a.s. začala práce spojené s rekonštrukciou tohto objektu, čo sa stalo očividným vďaka 60 m vysokému lešeniu. Jedným zo zámerov je aj prekrytie vnútorného dvora a vytvorenie reprezentačných priestorov. Do septembrových osláv by mal Barbakan dostať nový šat a vnútorná rekonštrukcia by mala byť dokončená v priebehu roka 2006. Po dlhej dobe sa tak podarilo urobiť krok k zveľadeniu centra Banskej Bystrice.

Zdroj: Spravodajca Mestského úradu v Banskej Bystrici č. 2/VII, marec – apríl 2005.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Banská Bystrica: Barbakan odkrýva svoje poklady

Nie nadarmo patrí Barbakan k dominantám nášho mesta. Mestu patrí síce len niekoľko rokov, pretože predtým to bolo vlastníctvo štátu, ktoré sme získali na základe zámennej zmluvy. Získali sme ho v dezolátnom stave. Po viacerých pokusoch nájsť investora pre tento objekt a mnohých rokovaniach sa jeho osud nakoniec rozhodol. Uznesením mestského zastupiteľstva bol tento objekt prenajatý na 20 rokov obchodnej spoločnosti MBB a.s., ktorá začala rekonštrukciu tejto kultúrnej pamiatky, v minulosti slúžiacej ako vstup do banskobystrického hradného areálu. A to bolo dobre, pretože inak by sme mnohí ani netušili, že veža skrýva tajomstvo.

Štátnu operu začnú rekonštruovať ešte tento rok

BANSKÁ BYSTRICA 1. júna 2004 (SITA) – Vyše dva roky plánovaná rekonštrukcia budovy banskobystrickej Štátnej opery (ŠO) by sa mala začať ešte v tomto roku. Po návšteve ŠO, Múzea SNP a Štátnej vedeckej knižnice to dnes v Banskej Bystrici vyhlásil minister kultúry Rudolf Chmel. Uviedol, že v rozpočte ministerstva sa pokúsi nájsť dva-tri milióny na začatie rekonštrukcie a pri rokovaniach o budúcoročnom rozpočte bude presadzovať zvýšenie kapitálových prostriedkov pre ŠO. Chmel konštatoval, že je smutný z dezolátneho stavu, v akom budova ŠO je. Verí, že do troch rokov sa ju podarí komplexne zrekonštruovať.