B. Bystrica: Historické meštianske domy už nebudú zaclonené šiatrami

Foto: Jozef Fabo

Fasády historických meštianskych domov v mestskej pamiatkovej rezervácii Banskej Bystrice už nebudú počas letnej sezóny zaclonené rôznofarebnými šiatrami, ktoré boli v minulých rokoch súčasťou letných terás tamojších kaviarní a reštaurácií. Zabránia tomu zásady zriaďovania a prevádzky sezónnych vonkajších obslužných zariadení, ktoré mesto vypracovalo v spolupráci s majiteľmi dotknutých budov, prevádzkovateľmi reštaurácií a kaviarní a krajským pamiatkovým úradom. Platia od tohto roka a stanovujú umiestnenie, technické podmienky, architektonické, materiálové riešenie a prevádzkovanie letných terás. Mesto ich ako majiteľ pozemkov pod terasami vyžaduje od ich nájomcov.

Podľa nových zásad majú letné terasy pôsobiť subtílnejšie než v minulosti. Stoly a stoličky môžu byť len priamo na dlažbe alebo na pódiu vysokom najviac 18 centimetrov, na strmej Dolnej ulici po predchádzajúcom súhlase pamiatkarov aj vyššom. Sedenie na terasách môže byť kryté len slnečníkmi alebo markízami svetlej béžovej, krémovej alebo smotanovej farby a bez reklamných nápisov, pričom logá jednotlivých pohostinských zariadení sú povolenými len na previsoch zastrešení. Opláštenie bočných stien terás nie je prípustné, a to ani z priehľadných materiálov, povolené je len zábradlie do výšky 150 centimetrov s priehľadnou výplňou, slúžiacou ako bariéra proti vetru. V priestoroch terás je zakázané umiestňovať výčapné a iné predajné, skladovacie a pomocné zariadenia s výnimkou mobilných servírovacích vozíkov a stolíkov a prípravných pultov, maximálne 85 centimetrov vysokých a zaberajúcich najviac 15 percent plochy terasy. Výčapné zariadenia môžu byť len na terasách, ktorých domovská stála prevádzkareň sídli v pivničných priestoroch. Na Námestí SNP budú môcť byť terasy umiestnené minimálne v trojmetrovom odstupe od fasád domov. V mimosezónnom období, teda od 1. novembra do 31. marca môžu prevádzkovatelia dočasne umiestniť v priestoroch určených na letné terasy len stoly a stoličky.

Dozor nad dodržiavaním týchto zásad majú vykonávať poverení zamestnanci mesta a hlavný kontrolór v súčinnosti s krajským pamiatkovým úradom.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články