B. Bystrica: Fascinujúci svet hmyzu v Tihányiovskom kaštieli

Obrázok k článku

Najvýznamnejšie zbierky hmyzu zo svojho fondu doplnené o ukážky exotických druhov z kolekcie súkromného zberateľa Michala Zachara predstavuje Stredoslovenské múzeum na výstave Facinujúci svet hmyzu, ktorú dnes otvorilo v Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici-Radvani. Návštevníci na nej môžu pozorovať rôzne vývinové štádiá preparovaného i živého hmyzu, pozrieť si najväčší hmyz sveta, najrýchlejší hmyz žijúci na Slovensku či najviac ohrozené druhy hmyzu u nás. Po výstavách pakobyliek, jedovatých pavúkov, mäsožravých rastlín a kaktusov tak múzeum pokračuje v tradícii živých výstav v kaštieli, ktoré sa u návštevníkov tešia veľkej obľube.

Ako uviedol spoluautor výstavy Tomáš Kizek, hmyz je nevyhnutnou súčasťou života na Zemi. Dosiaľ bolo vo svete objavených a popísaných približne 1,3 milióna druhov hmyzu a odhaduje sa, že ďalších 3,7 milióna druhov ešte čaká na svoje objavenie. „Žiaľ, práve pre činnosť človeka a jeho vplyv na životné prostredie mnoho z týchto druhov zmizne skôr, než ich vedci objavia a zatriedia,“ uviedol Kizek.

Výstavu Fascinujúci svet hmyzu budú môcť záujemcovia navštíviť v Tihányiovskom kaštieli do 14. septembra. Dopĺňa ju aj zbierka Poštového múzea a emisia známok prírodovedca Juraja Galváneka.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Námet a známka (entomofilatelia)

Výstava oboznamuje o tvorbe poštových známok na základe entomologických podkladov. Boli nimi živé druhy motýľov, chrobákov či ďalších skupín hmyzu a bezstavovcov, ktoré tvorcovia stvárnili na uvedenú ceninu.

SNM-MT: Človek a príroda

V nedeľu, 4. septembra 2005 sa v Múzeu slovenskej dediny Jahodnícke háje,
v národopisnej expozícii v prírode Slovenského národného múzea v Martine uskutoční prvýkrát podujatie „Človek a príroda“.

Poľovníci budú v kaštieli Sv. Anton sláviť 19. Dni sv. Huberta

Kaštieľ vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica, jeho nádvorie aj priľahlý park bude cez víkend 5.-6. septembra 2009 dejiskom 19. ročníka celoslovenských poľovníckych slávností Dni svätého Huberta. Nepôjde však o uzavretú spoločnosť poľovníkov – Múzeum vo Svätom Antone, ktoré podujatie spolu so Slovenským poľovníckym zväzom organizuje, naň pozýva všetkých priaznivcov poľovníctva alebo dobrej zábavy.