Aténske múzeum bude počas LOH otvorené

ATÉNY 23. júna 2004 (SITA/AFP) – Grécke archeologické múzeum, jedna z najväčších turistických atrakcií v Aténach, do zahájenia olympijských hier v auguste sprístupní verejnosti väčšiu časť priestorov, ktoré sa počas uplynulých dvoch rokov podrobili renovácii, oznámil v stredu riaditeľ múzea Nikolaos Kaltsas. Vo štvrtok otvoria 32 výstavných izieb, no osem ďalších vrátane priestorov s expozíciou známej hrnčiarskej zbierky ostane pre verejnosť neprístupných aj počas olympijských hier. Predstavitelia múzea chcú návštevníkov odškodniť za uzavreté expozície, a tak 15. júla otvoria špeciálnu výstavu o antike a staroveku s 237 exponátmi.
Modernizácia múzea trvala dlhšie, než sa očakávalo a náklady na renováciu tiež presiahli predpokladaný rozpočet, takže viaceré plánované opravy dostali červenú. Miesto šiestich nových výťahov nainštalovali iba dva a vedenie múzea tiež muselo upustiť od plánov na zavedenie centrálnej klimatizácie. Návštevnosť múzea pred jeho zatvorením sa v októbri roku 2002 blížila k priemeru pol milióna ľudí za rok.

(SITA, tb;hd), 0161

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene oslávi 60 rokov

BRATISLAVA 7. júna (SITA) – Šesťdesiat rokov od otvorenia prvej expozície Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene pripomenie verejnosti od stredy výstava Zvolenskí zberatelia vystavujú. Ako agentúru SITA informovala Mária Šorecová z Lesníckeho a drevárskeho múzea, výstavu slávnostne otvoria v stredu o 16:00 a až do 18. júla ponúknu svojim návštevníkom zbierky rôznych predmetov. V sídle múzea na Námestí SNP 31 vo Zvolene predstaví výber z viac ako 50 kolekcií 34 zvolenských zberateľov. Chýbať nebudú známky, nálepky zo zápaliek, pohľadnice, no ani medaily, odznaky, telefónne karty, kalendáre, papierové vreckovky, etikety či obaly z potravín. Medzi zaujímavosťami by mali byť aj miniatúrne knihy, kuchárky, náprstky, či pivné suveníry. Výstava bude otvorená denne od utorka do piatka a v nedeľu od 9:00 do 17:00.