Asociácia Divadelná Nitra spustila webstránku k Novembru ´89

Asociácia Divadelná Nitra spustila internetovú stránku k 17. novembru 1989 www.nitra89.sk. Možno na nej nájsť originálne dokumenty, fotografie a postoje významných osobností, ktoré pripomínajú Nežnú revolúciu a jej priebeh v regióne. Návštevníci stránky si môžu prečítať doteraz nezverejnené vyhlásenia aktérov Novembra ´89, popozerať si fotografie z novembrových a ponovembrových dní v Nitre, alebo nedávno objavený videozáznam z generálneho štrajku. S Kalendárom Verejnosti proti násilia si pripomenú priebeh udalostí.

Postoje slovenských i nitrianskych osobností, medzi inými od Martina Bútoru, Martina M. Šimečku alebo kardinála Jána Chryzostoma Korca, si možno prečítať v remaku novín Nitrianska verejnosť, ktoré vyšli pred dvadsiatimi rokmi ako prvé ponovembrové slobodné noviny na Slovensku. Na osvieženie pamäti a porovnanie hodnôt doby slúžia kedysi zakázané texty občianskych iniciatív alebo stručný prehľad udalostí 1948 – 1989 s príznačným názvom Červená niť.


Dvadsiatemu výročiu Nežnej revolúcie bol venovaný aj tento ročník medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Na internetovej stránke sú materiály, ktoré vznikli pri realizácii troch častí sprievodného projektu Nitra ´89 – pamäť regiónu: výstavy Múzeum ilúzií, novín Nitrianska verejnosť a Inštalácie 89. Návštevník stránky môže napríklad absolvovať virtuálnu prechádzku výstavou Múzeum ilúzií, ktorá bola v septembri a októbri v Ponitrianskom múzeu. Pripomínala prevrat a časy komunizmu rôznymi dobovými predmetmi.


Stránka www.nitra89.sk má interaktívny charakter. Umožňuje návštevníkovi pridať svoj názor do položky Fórum ´89 alebo vložiť slovo do jedinečného Slovníčka pojmov a javov spred roku 1989, ktorý dopĺňali už aj návštevníci výstavy Múzeum ilúzií. Dnes obsahuje vyše 500 slov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výročie začiatku nežnej revolúcie

Deň boja za slobodu a demokraciu zaznamenávajú dnes na celom Slovensku. 17. november roku 1989 je v kalendári historických udalostí zaznamenaný ako začiatok nežnej revolúcie v Československu. Bol to začiatok pádu komunistického režimu. V tento deň zorganizovali pražskí študenti spomienkovú slávnosť k 50. výročiu 17. novembra 1939. Brutálny policajný zákrok proti účastníkom na Národnej triede v Prahe vyvolal rozhorčenie verejnosti a protestné akcie. Do štrajku po vysokých školách v Československu vstúpili aj herci divadiel, od 20. do 26. novembra sa konali denne stotisícové manifestácie v celej ČSSR. Vzniklo Občianske fórum (OF) a Verejnosť proti násiliu (VPN). 24. novembra odstúpil Miloš Jakeš z funkcie generálneho tajomníka ÚV KSČ a 27. novembra sa uskutočnil generálny štrajk na podporu demokratických požiadaviek. 29. novembra Federálne zhromaždenie zrušilo ústavný článok o vedúcej úlohe KSČ v spoločnosti, 3. decembra bola vymenovaná nová vláda s komunistickou väčšinou (16:5), ktorú verejnosť odmietla. 10. decembra prezident Gustáv Husák vymenoval novú vládu ”národného porozumenia” (desať komunistických ministrov, jedenásť nekomunistických) na čele s Mariánom Čalfom, v ten istý deň prezident odstúpil. 29. decembra 1989 bol za prezidenta ČSSR zvolený Václav Havel.