Archeopark ožije remeslami Slovanov

Obrázok k článku

Remeslami Slovanov aj ukážkami historických bojov ožije archeopark v areáli bývalých kasární na Martinskom vrchu v Nitre počas víkendu 23. až 24. septembra. Pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu a zároveň Dní Európskeho kultúrneho dedičstva si budú môcť návštevníci pozrieť slovanské obydlia so sprievodcom. Pripravené budú ukážky pečenia v dobovej peci, vypaľovania keramiky, textilnej výroby a spracovania kože. Program doplnia šermiarske súboje, lukostreľba, dobová hudba a tvorivé dielne pre deti. „Pretože Martinský vrch je aj významnou vojenskou pamiatkou, pripravená bude prehliadka historickej výstroje, výzbroje a vojnovej techniky. Návštevníci sa môžu tešiť na ukážky života vojakov v dobových táboroch, historických bojov z II. svetovej vojny a dynamické ukážky z výcviku československej armády,“ informovala Ľudmila Synaková z nitrianskej radnice. Zároveň bude sprístupnený depozitár Archeologického ústavu SAV v Nitre.

 

Program je prichystaný aj v areáli ruín Zoborského kláštora, kde budú môcť milovníci histórie absolvovať prehliadky so sprievodcom „pátrom Filipom“. Chýbať nebude ani nočná prehliadka s baterkami a tvorivé dielne pre deti. V areáli zároveň sprístupnia prvú etapu zážitkovej expozície areálu a súčasťou sprievodného programu bude bezplatná jazda konským povozom po Zobore. Na Martinský vrch a k Zoborskému kláštoru bude v počas víkendu 23. a 24. septembra bezplatne premávať retrobus z autobusovej zástavky na Palárikovej ulici.

 

V sobotu 23. septembra bude v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade koncert Moravských madrigalistov. Od 25. do 27. septembra sú pre záujemcov pripravené bezplatné prehliadky mesta. Radnica pozýva na prechádzky dejinami umenia, technickými pamiatkami alebo prehliadku venovanú secesii v Nitre. V stredu 27. septembra organizuje Univerzita Konštantína Filozofa cestovateľské prednášky pre študentov aj verejnosť. Vstupy na všetky podujatia sú voľné.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články