Archeopark na Liptove by mali otvoriť v lete 2017

Obrázok k článku

Občianske združenie Archeopark Liptov chce na päť a polhektárovom pozemku za obcou Partizánska Ľupča ľuďom predstaviť pravek z nálezov na územiach od západu po východ Slovenska. Na dobudovanie živej pravekej osady na úpätí Nízkych Tatier prispel aj Žilinský samosprávny kraj sumou tisíc eur. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa kraja Lenka Záteková.

 

“Uchádzame sa o možnosti financovania prostredníctvom rôznych grantov. Úvodné práce našťastie nie sú také náročné na peniaze, najťažšie to bude v závere. V súčasnosti staviame už prvé dva domy, areál už máme oplotený,” uviedol Víťazoslav Struhár z občianskeho združenia. Archeopark by mali otvoriť na budúci rok v lete.

 

Zastúpené budú stavby z rôznych kultúr, časových období aj typom využitia. Vnútro zariadia presnými kópiami predmetov, ktoré sa v tom období používali. Súčasťou bude aj funkčná kováčska vyhňa, mincovňa, hrnčiarska dielňa a tkáčska dielňa, rekonštruované dobové dopravné prostriedky, obory pre zvieratá, políčka na pestovanie pôvodných plodín, detský areál a rekonštrukcia mohyly z doby bronzovej, v ktorej bude expozícia praveku.

Podľa Struhára v Archeoparku chcú usporadúvať aj rôzne podujatia a festivaly zamerané na prezentáciu archeologického kultúrneho dedičstva Slovenska.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články