Archeopark Liptovia privíta nadšencov živej histórie a archeológie

Obrázok k článku

Letnú školu experimentálnej archeológie pripravilo na Liptove v mesiacoch júl a august občianske združenie Archeopark Liptov v spolupráci s poľským partnerom Muzeum Okregowe Nowy Sacz. Účastníci projektu sa budú podieľať na budovaní Archeoparku Liptovia, ktorý by mal byť v lete 2018 sprístupnený širokej verejnosti.

 

Archeopark Liptovia je projekt živej pravekej osady budovaný pri Partizánskej Ľupči. Komplex drevených stavieb vychádzajúci z reálnych archeologických nálezov bude dokumentovať osídlenie Slovenska od paleolitu po slovanské obdobie.

 

„Prvý ročník medzinárodnej školy experimentálnej archeológie je súčasťou eurofondového mikroprojektu bilaterálnej poľsko-slovenskej spolupráce. V rámci letnej školy budeme realizovať celý rad praktických workshopov a seminárov zameraných na rekonštrukciu života našich predkov od doby kamennej po začiatok stredoveku,“ informoval Víťazoslav Struhár z občianskeho združenia Archeopark Liptov.

 

Nadšenci histórie a archeológie budú podľa jeho slov vyrábať tkaniny, stavať obytné a hospodárske objekty, opracovávať kameň, kosti, kože a iné materiály. Súčasťou programu bude tiež rezbársky festival, príprava pravekej stravy, či natáčanie dokumentu o živote pravekých civilizácii. „Všetky aktivity budú prístupné aj pre verejnosť. Dokončenie tematického parku a sprístupnenie pre širokú paletu návštevníkov plánujeme na začiatok letnej sezóny 2018,“ dodal Struhár.

 

Letná škola sa uskutoční v dvoch turnusoch – v mesiacoch júl a august. Záujemcovia majú možnosť určiť si dĺžku pobytu, musia to však nahlásiť vopred. Maloletí sa podujatia môžu zúčastniť len v sprievode dospelej osoby. Prvým tridsiatim prihláseným budú preplatené náklady na stravu, ubytovanie a dopravu.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články