Archeológovia znova postavia keltské opevnenie

Obrázok k článku

Slovenskí archeológovia znova postavia model keltského opevnenia, ktorý stojí na kopci nad rakúskym Hainburgom od roku 2000. Súčasný model totiž napadli škodcovia a treba ho odstrániť. Rakúšania opäť oslovili vedcov z Archeologického ústavu SAV v Nitre s požiadavkou na postavenie nového dreveného opevnenia. Archeológovia ho pripravia v marci a apríli v Lesnej správe Duchonka, ktorá patrí pod štátny podnik Lesy SR. Kamiónmi potom materiál prevezú na rakúsku stranu a tam poskladajú. Spolu použijú zhruba 20 metrov kubických dreva. Verejnosť bude môcť keltskú hradbu prvý raz vidieť v máji pri príležitosti historických osláv v meste Hainburg.
„Po 11 rokoch dochádza ku kompletnej rekonštrukcii stavby, ktorá je turistickou atrakciou, ale zároveň aj významnou odbornou prezentáciou slovenskej archeológie v zahraničí,“ povedal pre agentúru SITA zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Karol Pieta. Drevený model dlhý 15 metrov bude pozostávať z palisádového opevnenia a veže. Stáť bude na vrchu Braunsberg, ktorým bol v minulosti sídlom Keltov. Model vychádza z výsledkov výskumu, ktorý tu robili rakúski archeológovia. Vrch radi navštevujú výletníci zo Slovenska, pretože je blízko Bratislavy a je z neho krásny výhľad na Dunaj a Devín.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Budú aj workshopy pre študentov

    Archeológovia pripravujú keltské opevnenie pre Hainburg

    NITRA 31. marca (SITA) – Slovenskí archeológovia pripravujú na Duchonke keltské opevnenie pre rakúske mesto Hainburg. Model opevnenia stál na kopci nad mestom od roku 2000, zničili ho však škodcovia a vandali. Teraz ho archeológovia postavia na žiadosť rakúskej strany nanovo. V spolupráci s Lesnou správou Duchonka v súčasnosti vyhľadávajú a opracúvajú vhodné kmene stromov. Zhruba 20 metrov kubických dreva potom prevezú do Hainburgu a tam v priebehu mája opevnenie postavia s použitím pôvodných stavebných technológií. „Ľudí veľmi zaujíma aj samotná výstavba, naposledy sa tam chodili pozerať húfy záujemcov. Opevnenie staviame za pomoci lán a kladiek, aj keď jednoduchšie by to samozrejme bolo mechanizmami,“ povedal zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Karol Pieta. Počas výstavby budú aj workshopy pre študentov archeológie z Nitry a Bratislavy a študentov katedry technológie stavieb Technickej univerzity v Bratislave.

    Výstavbu opevnenia za zhruba 30 000 eur financuje rakúska nadácia Sparkasse Stiftung. Venuje ho mestu Hainburg, ktoré tento rok oslavuje významné historické jubileum. Drevený model bude pozostávať z palisádového opevnenia a veže. Ako informoval technický vedúci stavby Štefan Hritz, šírka palisády bude 12,85 metra a maximálna výška 5,10 metra. Model je len segmentom dvojkilometrového opevnenia, ktoré na vrchu Braunsberg nad Hainburgom kedysi stálo. „Drevá osádzame do pôvodných jám a žľabov, ktoré tam urobili Kelti,“ podčiarkol Pieta.

    V Hainburgu stálo pred 2000 rokmi významné keltské oppidum, ktoré bolo súčasťou kráľovstva keltského kmeňa Bójov so sídlom v dnešnej Bratislave. Bójovia ovládali celé stredné Podunajsko a razili slávne mince Biatec, ktoré sú symbolom Národnej banky Slovenska. Model vychádza z výsledkov výskumu, ktorý tu robili rakúski archeológovia. Vrch radi navštevujú výletníci zo Slovenska, pretože je blízko Bratislavy a je z neho krásny výhľad na Dunaj a Devín.

    Ako povedal vedúci Lesnej správy Duchonka Dušan Mikuš, s archeológmi spolupracujú dlhodobo aj pri ochrane archeologických nálezísk, ktoré sa nachádzajú v lesoch – napríklad náleziska Bojná v okrese Topoľčany. „Rok 2011 je medzinárodným rokov lesov. Jednou z možností ako využiť možnosti lesa je aj na takéto účely,“ dodal Rudolf Gábriš z Odštepného závodu Lesov SR v Prievidzi. Pri novom modeli pôvodný smrekovec vystrieda odolnejšie dubové drevo, ktoré budú môcť tentoraz archeológovia aj zakonzervovať, predtým to zakázali ochranári prírody. „Veríme, že táto stavba bude dôstojne reprezentovať slovenskú vedu aj za hranicami,“ uzavrel Pieta.

Comments are closed.