Archeológovia objavili neznáme ruiny Veľkého čínskeho múru

Obrázok k článku

Čínski archeológovia objavili doteraz neznáme časti Veľkého čínskeho múru. Ruiny stavby odkryli v ťažko prístupnom teréne v severovýchodnej Číne. Tehly a kamene, ktoré kedysi tvorili múr, objavili podľa informácii štátnej tlačovej agentúry Sinchua v horách v provincii Liaoning. Túto časť múru údajne postavili počas dynastie Ming v rokoch 1368 až 1644, no neskôr ju zanedbávali a preto sa nezachovala tak ako iné časti stavby. Miestni obyvatelia o tehlách a kameňoch vedeli, no netušili, že kedysi boli súčasťou Veľkého čínskeho múru. Mnohí z nich si z nájdených tehál dokonca postavili vlastné domy.

Najväčšie časti dnešnej podoby múru vybudovali koncom 15. storočia, počas vlády spomínanej dynastie Ming. Stále ho rozširovali, aby odvrátili hrozbu zo strany Mongolov. V posledných rokoch však viac ako 6-tisíc kilometrov dlhá pamiatka ustúpila modernému rozvoju Číny, keď jeho viaceré časti zbúrali, aby tak umožnili výstavbe infraštruktúry.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pevnosť Veľkého čínskeho múra spočíva v ryži

Tajomstvo pevnosti a dlhovekosti Veľkého čínskeho múra spočíva v lepkavej ryži, ktorú stavebníci použili na vytvorenie malty. Zistil to čínsky vedecký tím. Výsledky ich výskumu na svojej webovej stránke zverejnil denník Daily Telegraph. Časti múra postavené počas vlády dynastie Ming vznikli pred zhruba 600 rokmi zmiešaním kaše z lepkavej ryže a haseného vápna. Práve ryžová kaša zlepila dokopy tehly tak pevne, že na mnohých miestach múru ani dnes nerastie tráva. V ryži sa nachádza amylopektín, ktorý podľa vedcov z univerzity Zheda “pomohol vytvoriť kompaktnú mikroštruktúru, čo dodalo stabilnejšie fyzické vlastnosti a väčšiu mechanickú silu”. Použitie lepkavej ryžovej kaše je pritom podľa nich jednou z najdôležitejších technologických inovácií tej doby. V období vládnutia dynastie Ming totiž vznikali hrobky, pagody a múry odolné voči zemetraseniam a iným prírodným katastrofám.

Veľký čínsky múr pod lupou vedcov

Čína onedlho začne terénny výskum Veľkého čínskeho múru, ktorý je súčasťou ambiciózneho plánu ochrániť obrovskú stavbu pred ďalším poškodzovaním. Dvojročný projekt, ktorý zahŕňa použitie laseru a lokalizačných systémov, je považovaný za najrozsiahlejšiu štúdiu, akú kedy na Veľkom čínskom múre urobili.

Vydražili časť Berlínskeho múru

20. septembra 2008 – Nemecká aukčná sieň oznámila, že predala jednu z mála zostávajúcich častí Berlínskeho múru za viac ako 7800 eur (v prepočte takmer 235 000 Sk). Nový majiteľ chce stenu pokrytú graffiti vystaviť, informoval spravodajský portál news.bbc.co.uk.

Archeológovia identifikovali ruiny paláca zo 7. storočia

Ruiny nachádzajúce sa v severnom Izraeli, o ktorých sa vedci domnievali, že kedysi boli synagógou, najnovšie identifikovali ako palác zo 7. storočia. Používal ho kalif z dynastie Umajjovcov, ktorý začal s konštrukciou jeruzalemského Skalného dómu, uviedli v utorok archeológovia. Nálezisko sa nachádza na brehu Tiberiadskeho jazera a bolo miestom, kde kedysi stál palác Al-Sinnabra. Arabskí historici o ňom síce písali, jeho presné miesto však dlho nebolo známe, povedali vedci z Telavivskej univerzity.