Archeológovia budujú na viacerých náleziskách archeoparky

Obrázok k článku

Výsledky najzaujímavejších archeologických výskumov posledných rokov na Slovensku priblížia viaceré archeoparky. Vedci z Archeologického ústavu SAV v Nitre ich postupne budujú v Bojnej, v Nitre a v Nižnej Myšli. Prvý a najväčší archeoskanzen na Slovensku stojí na vrchu Havránok na Liptovskej Mare. V budúcnosti by mohol vzniknúť aj v Štrbe, kde sa v uplynulých rokoch podarilo nájsť pozoruhodné nálezy.

Dva slovanské domy a dve pece pribudli v roku 2016 do archeoparku v areáli bývalých kasární pod Zoborom v Nitre. Tretí dom je vo výstavbe, dokončia ho tento rok. Skanzen otvoril Archeologický ústav v Nitre v roku 2015, kedy tu prezentoval verejnosti zakonzervované základy veľkomoravského kostola. Areál bývalých kasární je významnou archeologickou lokalitou zvanou Martinský vrch. Časť veľkomoravskej osady remeselníkov postavili archeológovia ako repliku osady, ktorú v tomto areáli preskúmali v šesťdesiatych rokoch 20. storočia. Chlebová pec je takisto replikou pece nájdenej v tejto lokalite, hrnčiarska pec kopíruje pec z Nitry – Lupky. Tento rok majú pribudnúť do arecheoparku ďalšie dva príbytky, sklárska pec a brána, ktorou sa bude vstupovať do tohto areálu.

Už tretí rok prebiehal výskum v podtatranskej Štrbe. V roku 2016 tu archeológovia sprístupnili pôdorysy kostola, ktorý skúmali predošlé dva roky. Zároveň preskúmali okolitú zaniknutú stredovú dedinu a v rámci nej príbytok z 14. – 15. storočia, ktorý v minulosti zničil požiar. Našlo sa v ňom veľké množstvo nálezov – mince, železné predmety, súčasti výstroje a výzbroje. „Na rok 2017 je naplánovaná jeho rekonštrukcia a prezentácia verejnosti. Nachádza sa na cyklistickom chodníku pod Tatrami, čiže je to veľmi navštevované miesto,“ priblížil riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay. V roku 2016 pokračoval systematický výskum osady zo staršej doby bronzovej v Nižnej Myšli. „Tento výskum je tiež spojený s budovaním archeoparku. Snažíme sa, aby sme výsledky našej práce dostávali bližšie k verejnosti,“ uviedol Ruttkay.

V Bojnej v okrese Topoľčany už stoja priamo v lese na nálezisku Valy tri zrekonštruované slovanské domy. V roku 2016 archeológovia pokračovali v náznakovej rekonštrukcii rozsiahleho valu, ktorý mal v minulosti takmer dva kilometre. „Val je svojimi rozmermi naozaj jedinečný. Vystavali sme osem metrový úsek tak, ako táto zložitá a technicky náročná konštrukcia naozaj vyzerala,“ povedal zástupca riaditeľa Archeologického ústavu v Nitre Karol Pieta. Z čelnej strany valu bola kamenná hradba a v jej vnútri boli drevené komory, ktoré slúžili na uskladňovanie zásob. Archeológovia zároveň pripravujú rekonštrukciu obrovskej slovanskej brány, ktorá nemá obdobu v celom stredoeurópskom priestore. Po rekonštrukcii bude vyzerať tak, ako ju naši slovanskí predkovia v 9. storočí postavili. Mala by byť zhruba 12 metrov vysoká a osem metrov široká. Pozostávať bude zo vstupu s vežovou nadstavbou a priľahlých hradieb. Výstavbu archeoskanzenu pripravuje aj obec Bojná v blízkosti Ranča pod Babicou, peniaze naň chce získať z eurofondov.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články