Archeologický výskum by nemal ohroziť výstavbu Auparku

Doterajšie výsledky archeologického výskumu na Námestí osloboditeľov, kde má vyrásť košický Aupark, podľa archeológov nenasvedčujú, že by mohli negatívne ovplyvniť začiatok výstavby. Ako dnes informovala agentúru SITA hovorkyňa košického magistrátu Jana Geročová, vyplynulo to z dnešného kontrolného dňa, ktorý pripravil košický primátor František Knapík spolu s investorom stavby Auparku HB Reavis Group a archeológmi zo zvolenskej spoločnosti Terra Antiqua. Zásadné stanovisko po skončení prieskumu však dá až Krajský piatkový (oprava redakcie Obnova.sk: pamiatkový) úrad.

Spoločnosť Terra Antiqua konzultuje svoje kroky s Pamiatkovým ústavom v Košiciach. Sondážny výskum sa pravdepodobne ukončí začiatkom leta. Kompletný archeologický výskum by spoločnosť Terra Antiqua rada uzavrela do jesene tohto roka.

Doposiaľ bola na oboch bývalých parkoviskách odkrytá zástavba z 19. storočia, ktorej dominuje citadela. Začiatok výstavby citadely je datovaný do roku 1671, ale už v roku 1713 bola zbúraná. Archeológovia vykonali niekoľko sond v hĺbkach tri až päť metrov, a pokúšajú sa objasniť urbanizáciu tohto priestoru v minulých storočiach.

“Keďže citadela stála krátko, neexistuje o budove dostatok správ, preto očakávame od tohto výskumu viac informácií,” vysvetlila archeologička spoločnosti Terra Antiqua Anna Balážová. Archeológovia majú k dispozícii plán z roku 1676, ale ten nie pre nich hodnoverným materiálom. Archeológovia nepotvrdili doposiaľ očakávané predpovede, ktoré hovorili o možných cenných artefaktoch na tomto území, a tiež nepredpokladajú nález pozostatkov stredovekej výstavby v tomto priestore.

Dôležitým a významným krokom pred začatím výstavby Auparku je okrem archeologického výskumu aj riešenie dopravnej situácie. Mesto presadzuje mimoúrovňový tzv. podzemný variant riešenia dopravy, ktorý by mal stáť okolo 600 miliónov korún. Investor je ochotný investovať do riešenia dopravy len 100 miliónov korún, hoci ide o vyvolanú investíciu. Mesto nemá vlastné zdroje na realizáciu takého diela, ako však uviedol primátor Knapík, stále s investorom hľadajú možnosti jeho financovania. V prípade, že sa v súčasnosti nenájde vhodný model, doprava bude riešená v bezkolíznom pozemnom variante, ale tak, aby sa v budúcnosti dal realizovať aj podzemný variant.

Výstavba košického Auparku za približne 2,8 miliardy korún patrí v súčasnosti k najväčším investíciám, ktoré sa majú v Košiciach realizovať. Výstavba sa má začať tento rok a ukončená má byť najneskôr v roku 2011. Aupark ponúkne okolo 160 obchodných prevádzok, jeho súčasťou budú aj administratívne priestory, hotel, relaxačné centrá a šesť moderných kinosál. V podzemí má vzniknúť 1 200 parkovacích miest.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trenčín: HB Reavis o Auparku nechystá masívnu kampaň

Investor Auparku v Trenčíne nechystá pred referendom o stavbe masívnu kampaň. Pripravuje len trojrozmerný model, ktorý si budú môcť ľudia prezrieť na verejne prístupnom mieste v centre mesta. „Nevylučujeme prezentáciu cez schránky, ale nejakú masívnu kampaň cez miestne média nechystáme,“ povedal hovorca HB Reavis Slovakia Roman Karabelli.