Archeologické nálezy spod diaľnic v Ponitrianskom múzeu

Nálezy z archeologických výskumov súvisiacich s výstavbou diaľnic na Slovensku je možné v týchto dňoch obdivovať v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Ťažisko výstavy tvorí časť pokladu z doby bronzovej, ktorý našli archeológovia v obci Figa pri Rimavskej Sobote. Niekoľko stoviek bronzových predmetov bolo uschovaných v jednej veľkej nádobe. V múzeu možno vidieť najmä zatočené ženské ozdoby ako náramky a náhrdelníky. Ako povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay, vo Fige preskúmali rozsiahle sídlisko z doby bronzovej a veľkú časť zaniknutej stredovekej dediny. Unikátnym nálezom bolo aj stredoveké panské sídlo zo 16. až 17. storočia. Bol to jeden z najväčších výskumov v histórii slovenskej archeológie.

Ďalšie exponáty na výstave pochádzajú z Paty v Nitrianskom kraji, kde archeológovia preskúmali priamo pod diaľnicou pohrebisko zo staršej doby bronzovej s približne dvoma stovkami hrobov. Boli v nich rôzne zlaté aj bronzové šperky, k najvzácnejším patria kniežacie bronzové čelenky. Okrem toho sa možno v Ponitrianskom múzeu dozvedieť o rôznych výskumoch od Bratislavy až po Košice a Prešov. Výstava potrvá do konca septembra 2008, potom zrejme poputuje do iných miest, keďže o ňu prejavili záujem aj ďalšie múzeá.

V súvislosti s plánovanou výstavbou diaľnic na Slovensku čaká archeológov veľa práce. Zaujímavé nálezy predpokladajú v okolí Nitry, okrem iného pri Tesárskych Mlyňanoch. “Máme tam na malom úseku koncentráciu niekoľkých pohrebísk, taktiež germánske a stredoveké osady a osady z doby kamennej,“ uviedol Ruttkay. Ďalší veľký výskum predpokladá pri Čiernych Kľačanoch, kde bude diaľnica prechádzať miestom, kde sa v roku 1974 našla vzácna pyxida, teda škatuľka s vekom zo slonovinovej kosti. Je na nej rovnoramenný kríž a podľa niektorých bádateľov ju k nám priniesli Cyril a Metod.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pri výstavbe R1 našli archeológovia 300 hrobov

Vyše 300 hrobov dávnych obyvateľov okolia Nitry už našli archeológovia pri výskumoch súvisiacich s výstavbou rýchlostnej cesty R1 v úseku Nitra – Tekovské Nemce. Najväčšie je v Čiernych Kľačanoch a pochádza z 11. storočia. Z rovnakého obdobia pochádzajú aj hroby v Tesárskych Mlyňanoch, kde je okrem toho aj pohrebisko z doby sťahovania národov. Menšie pohrebisko najnovšie archeológovia objavili v Selenci. Okrem toho nachádzajú po celom úseku budúcej cesty roztrúsené hroby z rôznych dôb.

V Nitre možno vidieť výsledky 70-ročnej práce archeológov

Výstavu, ktorá prezentuje výsledky 70-ročnej práce slovenských archeológov, otvorili v piatok 3. júla 2009 v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Zastúpené sú všetky najdôležitejšie lokality, ktoré skúmal Archeologický ústav (AÚ) SAV v Nitre počas 70 rokov svojej existencie. “Návštevníci môžu vidieť nielen nálezy z posledných rokov, ale aj staršie významné predmety, ktoré doteraz neboli ukázané.. Prvýkrát sú tu napríklad súborne vystavené zlaté šperky z doby bronzovej z Barce, Spišského Štvrtku a Nižnej Myšle,“ povedal pre agentúru SITA zástupca riaditeľa AÚ SAV Karol Pieta.