Andy Warhol – 25 rokov po smrti

Obrázok k článku

Pred 25 rokmi zomrel vo veku 58 rokov Andy Warhol, americký maliar, filmový tvorca, autor divadelných dier, ktorého svet nazval kráľom pop artu. Mal rusínske korene, jeho rodičia sa narodili v malej obci Miková v okrese Stropkov, no on sám nikdy na Slovensku nebol. V Medzilaborciach, neďaleko Mikovej, vzniklo pred 20 rokmi Múzeum moderného umenia Andyho Warhola, ktoré ako prvé na svete prezentovalo jeho tvorbu a dodnes je jedinou inštitúciou v Európe, ktorá sa venuje jeho dielu a osobnosti.

Obrázok k článku

Múzeum v Medzilaborciach stojí na ulici Andyho Warhola, pred budovou je umiestnená autobusová zastávka v tvare Campbellovej polievky, ktorá ho preslávila. Obďaleč je fontána, v nej stojí sám Andy Warhol s dáždnikom v ruke, z ktorého voľakedy tryskali kvapky vody. Oba symboly priťahujú vandalov a sprejerov, s ktorými si primátor Medzilaboriec Ivan Solej nevie dať rady. Ako uviedol pre agentúru SITA, socha je tento rok v rekonštrukcii. Zastávky čistili na jeseň. V meste je po Andym Warholovi pomenovaná jedna stredná škola, kde sa učia aj umelecké odbory. Solej sa teší tomu, že do mestečka so 6 500 obyvateľmi príde ročne kvôli Warholovi okolo 20-tisíc návštevníkov z celého sveta. Hoci sa iba sfotografovať pred múzeom v typickej Warholovskej striebornej parochni.
Kurátor múzea Michal Bycko, ktorý spolu s Andyho starším bratom Johnom Warholom a českým umelcom Michalom Cihlářom boli hlavnými iniciátormi vzniku Warholovho múzea v Medzilaborciach, nevidí dôvod pri výročí Warholovej smrti organizovať nejaké okázalé podujatia „Pre tento deň stačí svieca a modlitba. Pripomenutie si Andyho v sebe samom,“ povedal pre agentúru SITA. Podľa jeho slov „22. február 1987 je čiernym dňom v dejinách umenia, pretože nedbanlivosť poslala na iný svet človeka, ktorý mohol fungovať dodnes…. Andy odišiel sám…v tichosti, nedbanlivosťou iného … nechcel ísť tam, na čo neveril,“ dodal Bycko. Pripomenul tým, že Andy nemal rád nemocnice, lekárov a zomrel po rutinnej operácii žlčníka na srdečné zlyhanie.
Pre Bycka bol Andy Warhol záhadou, pôsobil na neho „ako z inej planéty“. Fascinoval ho hlavne preto, že bol iný ako tisícky umelcov. „Pracoval na svojom diele tak dokonale, že s ním splynul. Preto sa zdá, aspoň mne určite, že najdokonalejším dielom Andyho Warhola bol sám Andy Warhol.“ Podľa Bycka, Warhol akceptoval realitu, že „všetko už bolo“ a hodil to do sveta umenia. Každému známu vec, ako napr. Campbell´s Soup – jej vizuál, preniesol na svoje grafiky a plátna. A zo všedného urobil výnimočné.

Obrázok k článku

Andy Warhol počas svojho života provokoval svojím umením aj životom. Prešovských krajských poslancov dokázal rozhádať aj po svojej smrti. Pred niekoľkými rokmi viedli spor o tom, či opraviť strechu na múzeu, alebo kúpiť inú budovu a obrazy presťahovať tam. Nakoniec strechu opravili. Vlani sa nevedeli dohodnúť, či kúpiť pre múzeum portfólio Desať portrétov Židov 20. storočia za jeden milión eur. Nakoniec poslanci po konzultácii s odborníkmi schválili nákup obrazov za 194 500 . Išlo o štyri kusy série Hans Christian Andersen (110 tis. ), limitovanú umeleckú tapetu Fish (15 tis. ) zhotovenú technikou screenprint, ďalšou bola litografická kolekcia ručne kolorovaných kresieb In the Bottom of My Garden (61 tis. ) a múzeum získalo do svojho vlastníctva aj jeden kus perokresby Anjeli, ktorej autorkou je Warholova matka Júlia Varholová – Zavacká (8 500 ). Bycko to komentoval slovami, že sa, „podarilo kúpiť kolekciu diel, ktoré patria k Master Works klasike druhej polovice 20. storočia. Župa kúpila diela svetovej špičky v dejinách umenia“. Dnes už visia v galérii v Medzilaborciach a môžu ich obdivovať návštevníci. Podľa kurátora múzea Andy Warhol je svojím pôvodom prepojený na Slovensko takým spôsobom, že je to "artikel" na nezaplatenie. "My sme to nevyužili ani na desať percent. Aj tých desať percent je veľa – a o ničom!"

Obrázok k článku

Bycko si spomína, že v minulosti objednali autobus a do múzea priviezli aj ľudí z Mikovej, aby videli tvorbu svojho rodáka. Dnes v tejto obci na poľskej hranici žije 157 obyvateľov prevažne v dôchodkovom veku. Raz ročne tu na dvojdňový festival Andyho Warholu prichádza osem- až deväťtisíc ľudí, ktorí konzumujú všetky hudobné žánre. Starosta obce Dušan Džula im nemá čo ukázať po predkoch ich slávneho rodáka. Nestojí tu ani jeden z domov jeho rodičov. Všetky rodinné artefakty skončili v Medzilaborciach. V obci žije posledný Andyho bratranec Ján Zavacký. V dedine je však stále živé priezvisko Vechola a na cintoríne, ktorý je momentálne zavalený snehom, by sa našlo veľa krížov s takýmto menom. Miková bola niekedy známa tým, že tu ľudia ručne mleli múku, preto ich volali mlynce. Pravdepodobne sa tým živili aj predkovia slávneho kráľa pop artu, po ktorom vo vymierajúcej dedinke niet hmatateľnej spomienky.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. mmm… podľa mňa, nie veľmi

    mmm… podľa mňa, nie veľmi dobrý článok..! Veď všetci umelci boli poriadne strelení, inak by netvorili to, čo po nich zostalo… Andy Warhol nebol jediný pop artový umelec … ukázal jednu formu šírenia populárneho umenia medzi ľudí… že poburoval spoločosť… no a ktorý umelec nie??? … nepáči sa mi tento článok… nemyslím si, že je na úrovni. 

Comments are closed.