Andrej KMEŤ – botanik, archeológ, etnograf

(19.11.1841 Bzenica – 26.2.1908 Martin)
Botanik, archeológ, etnograf, organizátor ved. života, r.k. kňaz

Na pôsobiskách v Krnišove a Prenčove sa venoval vlastivednej práci (Veleba Sitna). Ako amatér sa systematicky zaoberal archeológiou, v Beši vykopal kostru mamuta a venoval ju SNM.Zaujímal sa aj o etnografiu a folkloristiku. Navrhol založiť slovenskú učenú spoločnosť; namiesto nej vznikla MS, ktorej sa stal predsedom. Zaslúžil sa v nej o rozvíjanie vedy, zberateľskej práce, vydávanie časopisu a zborníka. Od r. 1906 žil v Martine. Podľa neho je pomenované Turčianske múzeum A. Kmeťa.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Thor Heyerdahl – nórsky archeológ a etnograf

18. 4. 2002 – zomrel nórsky archeológ, etnograf a zoológ Thor Heyerdahl, nórsky národný hrdina. Vyštudoval zoológiu a geografiu na univerzite v Oslo. Už v r. 1947 sa zapísal do pamäti miliónov ľudí, kedy na lodi z balzového dreva, ktorá bola zhotovená podľa techniky predkov dnešných indiánov – bez jediného klinca, z kmeňov zviazaných konopným ľanom a s bambusovou kajutou Kon-Tiki prekonal 4900 kilometrov medzi Peru a Polynéziou za 101 dní.

Martin BENKA – maliar, grafik, ilustrátor

(21.9.1888 Kostolište – 28.6.1971 Martin)
Maliar, grafik, ilustrátor, nár. umelec
Vo Viedni navštevoval súkromnú maliarsku školu, v Prahe krajinársku školu A. Kalvodu. Od r. 1939 žil v Martine. Bol zakladateľom moderného slov. výtvarného prejavu v maľbe a kresbe.

Štefan Šlachta

BRATISLAVA 1. januára 2004 (SITA) – Fakultu architektúry STU absolvoval v roku 1962. Do roku 1975 pôsobil na tejto fakulte ako odborný asistent. Neskôr pracoval v Dopravoprojekte, v Štátnom ústave pamiatkovej starostlivosti, od roku 1990 prednáša na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.