Albín Brunovský: Retrospektíva

Obnova.sk Fotografia

Hlavné mesto SR Bratislava, Galéria mesta Bratislavy, Galéria Brunovský a ART friends si dovoľujú pozvať Vás a Vašich priateľov na vernisáž výstavy ALBÍN BRUNOVSKÝ: Retrospektíva
a uvedenie monografie Albín Brunovský: Kompletné grafické dielo 1960 – 1997 v piatok 10. decembra 2004 o 16h v Pálffyho paláci GMB na Panskej 19 v BratislaveKurátor výstavy: PhDr. Ivan Jančár
Tlačová beseda: 10.12. 2004 o 11h v Pálffyho paláci GMB na Panskej 19 , Bratislava
Výstava sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta SR Bratislavy Andreja Ďurkovského a potrvá do 20. februára 2005.

ALBÍN BRUNOVSKÝ
( 1935 Zohor – 1997 Bratislava )

Tak, ako sa v slovenskej umenovede čiastočne ujal pojem Hložníkova škola, rovnako sa začal používať aj pojem Brunovského škola. Jej charakteristickými prvkami bolo prepájanie fantazijných a reálnych prvkov, suverénne narábanie s výrazovými prostriedkami a bezpečné ovládanie klasických grafických techník. Mal mnohých napodobovateľov, následníkov, ale vychoval aj mnohých grafikov, ktorých výtvarný prejav bol diametrálne odlišný a ktorí priniesli do vývoja slovenskej grafiky mnohé nové podnety. Albín Brunovský sa v najlepšom slova zmysle stal nositeľom tradícií i objaviteľom nových tvorivých možností.

Obnova.sk Fotografia
Smutné zakončenie sokolíkovho letu, 1971, drevo, kombinovaná technika, zo zbierky GMB

Táto retrospektívna výstava dokumentuje kompletnú grafickú tvorbu Albína Brunovského, teda vyše 650 diel – je k nej vydaná aj publikácia dokumentujúca všetky grafické diela. Je to projekt, ktorý sa už ťažko bude niekedy opakovať. Napriek jeho monumentálnemu charakteru sme sa rozhodli rozšíriť ho aj o výber z malieb na dreve. Bolo ich mimoriadne ťažké zapožičať, veríme však, že budú obohatením tejto výstavy.

Ivan Jančár

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rozprávková známka s ilustráciou Albína Brunovského

Slovenská pošta vydáva poštovú známku s ilustráciou “Meluzína Jozefína” od Albína Brunovského z Modrej knihy rozprávok. Známka, ktorej motív vybral Daniel Brunovský, syn jedného z našich najvýznamnejších ilustrátorov, zobrazuje Bratislavský hrad obklopený štyrmi rozprávkovými bytosťami. Slávnostná inaugurácia známky sa uskutočnila 28. mája 2010 pri príležitosti otvorenia výstavy “Albín Brunovský v zrkadle času” v galérii aktualít GMB v Pálffyho paláci v Bratislave.

GMB: Ladislav Čárný – Visual in Process (V.I.P.)

Dňa 16. septembra 2004 sa v Galérii aktualít Galérie mesta Bratislavy v Pálffyho paláci sprístupní výstavný projekt pod názvom Visual in Process slovenského umelca strednej generácie Laca Čarného (narodený 1949, 1968-74 – štúdiá VŠVU Bratislava, v súčasnosti pedagóg VŠVU v Bratislave).