Aktivisti vyzývajú Kaliňáka riešiť Cvernovku

Obrázok k článku

Iniciatíva Bratislava otvorene (BAO) sa dnes obrátila otvoreným listom na ministra vnútra Roberta Kaliňáka v súvislosti s búraním v areáli Cvernovky na Páričkovej ulici v Bratislave. Podľa iniciatívy polícia nekoná tak, ako by mala. “Z nášho pohľadu je situácia, pri ktorej sa polícia len prizerá, ako stavebník porušuje zákony a ohrozuje okolie a sama nie je schopná účinnej akcie, absurdná a neakceptovateľná,” píše ministrovi iniciatíva. Aktivisti vyzývajú ministra, aby zjednal nápravu, preveril situáciu, podrobne vysvetlil a zdôvodnil postup polície a vyvodil príslušné personálne a systémové dôsledky pre prácu polície v kritických situáciách.

O stretnutie s ministrom vnútra požiadal aj ružinovský starosta Dušan Pekár. Chce, aby pomohol riešiť vzniknutú situáciu, keď stavebník nerešpektuje nariadenie štátneho stavebného dohľadu o zastavení búracích prác. Zastavenie prác nariadil starosta v sobotu po tom, čo sa začalo v areáli búrať. Spoločnosť Hamilton Group najprv oznámila, že búracie práce na odporúčanie stavebného úradu prerušia, aby sa vytvoril priestor na pokojné preverenie všetkých dokumentov a povolení. Už v utorok sa však v Cvernovke opäť búralo.
Polícia v tejto veci robí všetko, čo jej umožňuje zákon, teda zabezpečuje poriadok a bezpečnosť, informovala Lucia Garajová z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra. Podľa nej však nemôže polícia preberať kompetencie stavebného úradu alebo iných orgánov miestnej štátnej správy a samosprávy, ktoré vydávajú príslušné povolenia na búracie práce alebo iné rozhodnutia. “Policajný zbor môže poskytnúť ochranu osobám povereným výkonom rozhodnutia, ak tieto osoby z dôvodu ohrozenia života lebo zdravia o to písomne požiadajú,” uviedla Garajová.
Ako uviedla Ľubica Trubíniová z BAO, spoločnosť v utorok najprv úplne dokončila demoláciu kotolne, nazývanej aj zámočnícka dielňa, a ešte v neskorých večerných hodinách začala búrať budovu farbiarne. Obe budovy mali podľa nej na strechách nebezpečný eternit s obsahom azbestu, ktorého použitie je dnes už prísne zakázané. Polícia v sobotu prijala dve trestné oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia a jedno oznámenie pre podozrenie zo spáchania priestupku. Trestnými oznámeniami sa polícia podľa Garajovej zaoberá. Regionálny hygienik vydal v utorok predbežné opatrenie na zamedzenie šírenia azbestovocementových vlákien do životného prostredia. Úrad vyzval spoločnosť I.Z.K.- plus, ktorá v areáli búrala, aby sa zdržala akejkoľvek manipulácie so stavebným materiálom obsahujúcim azbest na stavbe. “Spoločnosť Hamilton Group pracuje v areáli Cvernovky na základe povolení a považuje za samozrejmosť postupovať zákonne. Čo sa týka prác s azbestom, všetky asanačné práce pre nás zabezpečuje spoločnosť na to určená. Znamená to, že je zmluvne zaviazaná, aby práce prebiehali v súlade s pravidlami a nariadeniami,” uviedla dnes firma s tým, že ako majiteľ areálu v tejto veci nedostali žiadnu správu od žiadneho úradu. “Nemáme vedomosť o prípadnom porušovaní nariadení,” zareagovala spoločnosť Hamilton Group.

Foto: http://www.cvernovka.com

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kaníkovcom zastavili nadstavbu

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Nadstavbu hotela Grand Matej, ktorý patrí exministrovi Ľudovítovi Kaníkovi a jeho manželke, štiavnický stavebný úrad zastavil. Nadstavba je riešená inak, ako uvádza projekt. Podľa projektu malo byť pristavené jedno poschodie, zdvihnutím strechy však pribudli aj podkrovné priestory.

Stavebník búra nitrianske historické mlyny

NITRA – Historické budovy mlynov v pamiatkovej zóne Nitry búra súkromná firma. Mesto na to vydalo búracie povolenie, nemalo pri tom stanovisko pamiatkarov. Tí rozhodnutie napadli, lebo nesúhlasili so zbúraním šiestich objektov. Mesto nemalo ani stanovisko Obvodného úradu životného prostredia, ktoré stanovuje zákon o odpadoch.

Ukradli nákladné auto plné drahých umeleckých diel

V Španielsku ukradli nákladné auto plné drahých umeleckých diel vrátane skice od Pabla Picassa. Madridská polícia vo štvrtok informovala, že v utorok prázdne auto, v ktorom si trojica zlodejov odviezla diela v odhadovanej hodnote 2,7 milióna eur, našla juhozápadne od hlavného mesta. Medzi prácami sa okrem kresby od Pabla Picassa nachádzali podľa denníka El Mundo napríklad práce baskického sochára Eduarda Chillidu, Kolumbijčana Fernanda Boteru, Španiela Antonia Sauru, katalánskeho maliara Antoniho Tapiesa, či slovinského umelca Cveta Marsica. Niektoré z nich neboli ani poistené.